Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

- Advertisement -

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Project: Pavilion Style House
Architect: Feldman Architecture
Landscape Architect: Arterra Landscape
Builder: Groza Construction
Structural Engineer: FTF Engineering
Civil Engineer: TS Civil Engineering
Location: San Jose, California, United States
Photography: Joe Fletcher
Text by Feldman Architecture

When our clients purchased a stunning lot nestled among the hills above San Jose, they dreamed of an equally stunning structure that sat lightly on the dramatic hill slope. The original building had burned down some years before, leaving behind its foundation and an unnaturally flat plot cut into the hillside.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Our design team, upon initial visits to the site, aimed to construct a pavilion style house that both made whole the scarred terrain and benefited from the unusually flat land. These conditions encouraged our designers to push the house deeper into the hillside, nestling the building naturally into the surrounding landscape. The result provides sweeping views of San Jose and elevated privacy levels- the house is hidden from public view from all but a few spots, organically blending into the surrounding geography.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

The entryway welcomes visitors into its defining feature: a glass pavilion that serves as the home’s great room. The glass walls disappear into the hills, eliminating visual barriers between the home and the valley below. The exposed steel structure elegantly breaks and frames views. Natural light filters into the space throughout the day, while panoramic vistas sweep out across San Jose to the Golden Gate Bridge in the distance.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

The clients, when thinking of their future home, expressed the desire to accommodate a growing family, providing space for children to flourish and play both inside and out, and to feed their love for gardening and the outdoors. The home, therefore, is designed to take advantage of its California locale- many rooms spill directly into the surrounding landscape, patios, and gardens.

living room, Feldman Architecture

Two stucco wings stand as the home’s anchors, grounding the glass core and structure to the earth. To the South, a single-story section lies close to the land and houses a master suite and two smaller bedrooms. The North wing rises dramatically above the rest of the residence, extending from a subterranean garage, through a casual den, to culminate in a loft above.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

The simple, elegant, ranch style home provides an escape from hustle and bustle, a secluded perch to watch the ebb and flow of the city beneath. The epitome of effortless Californian modern architecture, we were so honored to be part of shaping, designing, and realizing our clients’ family sanctuary.

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

kitchen, Feldman Architecture

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

bedroom, Feldman Architecture

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

Pavilion Style House with a Panoramic View of San Jose

- Advertisement -

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden

'House at Rienzi Street' is an open house with intelligent design, conceived by AD Lab Architecture in Singapore. On this humble inter-terrace site of under...

Oak Pass House with Panoramic Canyon Views / Walker Workshop

Oak Pass House is a modern single family residence designed by Walker Workshop. The house is located in Beverly Hills, Los Angeles County, California, United States. Description...

Brook Bay Residence by SKL Architects

Nestled into a Mercer Island hillside, this intimate two-story residence emphasizes craft, materiality and the connection to the outdoors. A clear demarcation of public and private spaces is reflected both in the design and choice of materials

Victorian Figtree House Redesigned by Arent & Pyke

Figtree House is a Victorian house recently refurbished by Sydney-based Arent & Pike Studio. The Figtree House project won the Australian Interior Design Awards 2015,...

This Two-Story House Has a Central Living Room that Can Be Fully Opened

Balakrishnan residence is a two-story house laid on an east-west axis to maximize the benefits of passive solar throughout the year. Tall pines that surround the home inspired the vertical exterior siding. Movement through the home is choreographed to views and natural light.

A Light-Filled Dwelling with Magnificent Areas / F3 Studio

The partial renovation of this period home in Elsternwick is the result of a shared vision and a love of design between the client and designer. The timber clad extension completed by F3 Studio connects the existing period home to the refurbished open plan living area.

Victoria Park House, London / Material Works Architecture

Having moved from a substantial loft apartment to a Victorian terrace, the clients were keen to recapture the open sense of space and light their former home had offered. The brief called for an open space that could be adapted for either entertaining, dining or relaxing simply by moving loose furniture.

Point Monroe House / BC& J Architecture

Departing from the shingle style precedent set by the boathouse and carriage house, the main Point Monroe house presents a more contemporary interpretation of Northwest Regionalism, in line with the owner’s wishes.

Masuto House is a Contemporary Urban Oasis that Emphasize the Feeling of Openness

Masuto is a duplex project in the Melbourne, Australia. The elongated duplex residence is its own contemporary urban oasis; it enjoys an abundance of natural light, has a feeling of openness, is connected to the landscape, is spatially refined and efficient and beautifully textured and sophisticated.

Ji Apartment, Taipei / KC Design Studio

The light of the low-floor old Ji apartment comes from the 4-meter lane in the front. The front large window introduces sufficient light, forming the single-axis division of the space.

Renovation of a 1960’s Side Split Home in Toronto by Urbanscape Architects

The newly designed side split home stands distinguished in its immediate context. It integrates the landscape of the adjacent ravines, the structural form of the existing house, and the spatial requirements of its inhabitants in order to deliver a comprehensive, new home.