Residential ArchitectureHousesSoul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

Project: Soul Garden House
Architects: Spacefiction Studio
Team: Anusha Dasari
Landscape: Green Leaf Landscape
Location: Hyderabad, India
Area: 3900 sqft.
Year: 2019
Photo credits: Monika Sathe Photography
Text by Spacefiction

The smallest plot size available in most of the residential layouts of the city is about 200 sq yards. A Large requirement on such a small plot called for an introverted solution with a garden at the center, around which the rest of the spaces function. This garden was lifted up to accommodate parking, a room for the domestic help and a games room on the stilt floor. All services were pushed to the south as a buffer to the heat. The living / dining areas surrounding the garden have sliding glass doors to contain the air conditioning.

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

The central double height court is covered with mild steel, with laser cut perforations; parametrically designed to create privacy. The perforations are smaller where the adjacent building has an opening looking into the court and larger, where the building has a blank wall. This system is covered with glass on top and stainless steel mesh on the side as a protection from rain and insects. The filtered light through this powers the tropical growth of the garden below. The garden also houses a fountain which brings the tropical environment alive with its sound of water. Wherever one is in the house they’re always aware of the elemental nature of the garden.

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

The façade has operable louvers made out of perforated mild steel. This offers a certain amount of privacy from the close proximity neighborhood. They are opaque from the outside during daytime and when the light shines from within in the evening, they become transparent and shine like a yellow jewel.

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

The flooring of Soul Garden House is a mixture of yellow & white cement oxide, handmade cement tiles, yellow tandoor and terracotta tiles. The ceilings are left exposed after the de-shuttering of concrete slabs. Walls are mostly white with an occasional yellow highlighter.

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

home office, Spacefiction Studio

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

dining room, Spacefiction Studio

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

bedroom, Spacefiction Studio

bedroom, Spacefiction Studio

interior garden, Spacefiction Studio

Soul Garden House Boasts a Certain Sense of Playfulness and Vitality

plan 1

plan 2

Subscribe to our newsletter

Old Three-Story Townhouse Renovated in Taipei / KC Design Studio

House W is a old three-story townhouse in Taipei recently renovated by KC Studio. From the architect: This 50-year-old house is located in a high...

Snowmass Creek House by Rowland+Broughton

To strengthen the family through design we needed to create a retreat that fosters and accentuates community and interaction, facilitates multi-generational family gathering, and supports aging in place.

Kumaon Hotel Nestled on a Rugged Mountainside in Kasar Devi, India

Kumaon Hotel is a small hotel in Uttarakhand, India Situated 1600m above sea level in the village of Kaser devi near the town of Almora. Its named after the region it is situated, ‘kumaon’ a region of mountains, valleys, forests and scenic lakes.

Provincetown Slow Space by Aamodt / Plumb

Provincetown’s ethos is centered around art and inclusiveness and has become a haven for people who want to get away, to simply be themselves.

London Warehouse Converted into a Stylish Life Space

Project: London Warehouse Architect: Sadie Snelson Architects (Furniss and May as initial design consultant) Structural Engineer: Martin Shortt Structural Engineers Location: London, United Kingdom Area: 227 sq m Completed:...

Recommended Stories