St. Peters Cottage Extension / Glasshouse Project

St. Peters Cottage Extension

St. Peters Cottage is a private residence completed in 2016 by Glasshouse Project, a boutique firm specialising in high-end residential projects, renovations, commercial and retail spaces.

A contemporary double story extension clad in zinc boldly pushes the boundaries of this family home in the conservative Adelaide suburb of St Peter’s. Whilst the 5m hipped roof ensures reference to the front of the home, the extension proudly asserts itself over the sloping block, seamlessly connecting to an outdoor timber framed deck, pitched high over an infinity above ground pool. The overall result is a confident statement about modern architecture’s place in such a historic context- it can create a wonderful contrast, redefining our appreciation of ‘elegance’ itself.

St. Peters Cottage Extension 1

Adelaide’s leafy suburb of St Peter’s features avenue after avenue of grand old homes, a homogenous convention of villas and cottages, which are perfectly complemented by rows of gigantic plane trees. The original dwelling was classified as a ‘contributory item’ in a historic conservation zone, and as such the facade needed to remain. ‘I recall seeing the block for the first time and thinking, these challenges, the irregularity of the block, the marked slope, the context, we need to turn these into assets, we can’t let them limit us, recalls Architect, Don Iannicelli.

St. Peters Cottage Extension 2

And on first glance, the St. Peters Cottage is so at home in the area, it is easily overlooked. The extension however, just visible from the street, causes little offence, but captures the wondering eye, begging to be explored. Wanting to reference the original home and its classical context, Glasshouse designed a hipped roof vernacular form, sympathetic and unimposing to the streetscape. Utilizing the land’s fall by building underground, assisted in minimising its visual impact, but also created much needed internal space. This ground floor, takes advantage of the site’s thermal mass and houses a retreat, kitchenette, study, guest bedroom and bathroom. This zone is a welcome retreat for the interstate visitor, for violin practice, for playing video games at ungodly volumes. The large storage room services this active family, hiding away all sorts of utilitarian possessions with wheels.

St. Peters Cottage Extension 3

Using bluestone masonry as nod to the surrounding villas and cottages, the extension appears heavily anchored. By contrast, the top floor is where the extension comes into its own, exploiting modern materials such as lightweight standing seam zinc cladding, black aluminium framing and oversize glazing.

stairs, Glasshouse Project

‘The solid base gave the extension its structural integrity, but importantly, opened up a myriad of design possibilities for the top floor, allowing us to use lightweight zinc which supported those 5m cathedral ceilings and those large panes of glass’, mentions Don.

St. Peters Cottage Extension 5

The connection between the old part of the home and the new addition is quasi celestial, thanks to the brilliant light flooding through the glass roof, welcoming the inhabitant out of the dark hallway. The corridor continues but is now contrasted in a veneered oak, the panels of which conceal the master ensuite, a powder room, the children’s bathroom and a laundry.

St. Peters Cottage Extension 6

Opening out into the vernacular structure which accommodates the living area and kitchen, the high raked ceiling and oversize glazing create a feeling of expanse, albeit minimising over -looking issues. This functional kitchen and large living space accommodate meal times and homework, whilst allowing a connection to the sights of soccer practice on the lawn, and dad swimming laps.

living room, Glasshouse Project

The outdoor deck is minimally delineated by use of black butt timber fins which focus the field of vision solely on the spilling water of the above ground pool. Giant cascading steps not only create a visual sculpture, providing a subtle path to reach the lawn and pool area, but conceive spots to soak up the sun. The pool resourcefully sits on the narrowest part of the block, using its height to form a barrier on the rear access and to allow a plant room to service it, and, the surrounding lawn and garden.

Architects: Glasshouse Project
Project: St. Peters Cottage
Engineering: MQZ Consulting Engineers
Location: St Peters , Australia
Area 350.0 sqm
Photography: Aaron Citti

kitchen, Glasshouse Project

St. Peters Cottage Extension 9

St. Peters Cottage Extension 10

St. Peters Cottage Extension 12

pool, Glasshouse Project

pool, Glasshouse Project

St. Peters Cottage Extension 15

St. Peters Cottage Extension 17

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Farmer’s House / AR Design Studio

The Farmer’s House acts as the UK base for AR Design Studio’s clients, who return to the English countryside from their travels to tend to their farmstead.

An Inspiring Workplace by We Are Huntly Studio

Designed by We Are Huntly Studio, this is an inspiring workplace for Metrix Consulting, an innovative marketing firm based in South Melbourne. From the architect:...

Higher Ground Restaurant / DesignOffice

DesignOffice were commissioned by Nathan Toleman and the team behind Top Paddock and The Kettle Black to create " Higher Ground ", a new...

Aldgate East Apartment – Design Led Apartment Living / 2 Lovely Gays

Aldgate East Apartment is an interior design project completed in 2016 by London studio 2 Lovely Gays. Project description: Finding the homely, personal touch in...

Church House is an Adaptation of an Existing Heritage Church into a Unique Family Home

The Church House is a 2 storey hillside residential extension and adaptation of the heritage listed ‘Church of Transfiguration’ in the Brisbane suburb of Norman Park. The family home incorporates elements of subtropical design and emphasises a connection to the natural and built context of the site.

Tukurito Architects Designed the Arakabe House Using Traditional Japanese Construction Methods

By valuing a long-established, traditional construction method in Japan as well as natural materials, we aimed to design a sustainable indoor environment for the Arakabe house. Lawns with rich green plants are located on the south and east sides of the house.