Residential ArchitectureHousesStiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Project: Stiff Peaks
Architects: Byben & Skeens
Location: Echo Park, Los Angeles, California
Builder/General Contractor: LA Green Building, Marc Le Cornet
Structural Engineer: Nous Engineering, Omar Garza
Interior Design: Sunstone Interiors, Jana Stark
Type: Writing studio
Area: 480 ft2
Hardscape Design size: 1,200 sq. ft.
Lot size: 5,000 sq. ft.
Year: 2021
Photographs: Taiyo Watanabe, Olivia Hemaratanatorn

Stiff Peaks is a small studio for a screen writer/Director. The client, a filmmaker, and a poet, acquired an eclectically terraced hillside property abutting Elysian park in the Echo Park neighborhood of Los Angeles. The previous owner decorated the backyard in a lyrical antique style with circuitous crumbling stairs winding up the hill and a hand-made shack on the brink of collapse. Inspired by the whimsical setting, the client wanted to replace it with a writing studio and guest house that evoked the past but was firmly contemporary.

Stiff Peaks by Byben & Skeens

ByBen & Skeens sought to create a multifunctional interior and exterior space that addressed the client’s need for a solitary space for creation that let them feel both at home, and in another world. The 250sqft hut is situated midway up a steep hill just above the main house. The building is a single room and powder room surrounded by the curved wrapper of the exterior walls. To the west a full-length skylight illuminates the room, the light modulated and defused by a curved wall sweeping into the space below.

Stiff Peaks by Byben & Skeens

The gently curving walls and fileted corners create a curvaceous interior with a hint of classic Hollywood decor. The arched windows and doors avoid views into the house to focus on the surrounding trees and sky creating a sense of escape and emersion in nature. A pair of French doors open to the exterior rehearsal area to the north while a single door provides a more discrete entrance accessible via a side entrance from the street. The two entrances allow the room to be used as a guest house and as a place for meetings with collaborators without accessing the main house.

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Emerging from the existing house at the lowest level of the hill, ByBen & Skeens placed an open wooden deck to provide a flat-shaded space to enjoy morning coffee and yoga. Ascending the winding stairs brings you to an open space leading to the building’s French door entry. To the east a set of tiered seating risers allows the open space to be used as a stage for rehearsing with actors. At the top level, stairs lead further into the forested hilltop or up to the top of the building. There, a sun deck is bound by the peaks and arches of the crown-like parapet of the building. Facing east the deck has an intimate interior feeling produced by the dappled light of a closely overhanging tree canopy while to the south and west it provides clear views of downtown LA and beyond.

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

Stiff Peaks by Byben & Skeens

A Room for a Girl who Loves Art

As a parent, what room would you choose for a girl who loves art? Around the age of 10 years old, children start to...

La Colombe d’Or Bungalows, Houston, Texas

Located in the heart of Houston’s eclectic Montrose neighborhood, the Garden Bungalows at La Colombe d’Or offer visitors and locals alike an artful respite from the hum of the big city that surrounds.

Loft Duvernay in Montreal / Atelier BOOM-TOWN

Atelier BOOM-TOWN took advantage of the redevelopment of Loft Duvernay located in an industrial building near the Atwater Market in Montreal, Quebec, to make a second transformation of this former factory, converted into a dwelling project in the 1980s.

The Fintech Office – A User-Friendly Space by WIT Design & Research

In February 2020, the Fintech Office Ⅰ and the Dragon Restaurant, located in and developed by the Ronghui International Building, were simultaneously put into operation.

Hayfield House Features Traditional Forms and Modern Interior Design

A gently sloping 3-acre, tree-rimmed hayfield is the site for the Hayfield House, a Passive House certified, 2,100SF, three-bedroom residence. Hayfield House has been designed to accommodate a family with three young children

Related Articles