Western Studio, a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

The space reimagines the kitchen/bathroom/sleeping area in a compact multifunctional box which allows the rest of the space to be open plan and adaptable

Western Studio, a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

Project: Western Studio
Architect: goCstudio
Project Team: Jon Gentry AIA, Aimée O’Carroll ARB, Ben Kruse, Yuchen Qiu
Structural Engineering: J Welch Engineering
Builder: Sparrow Woodworks
Location: Seattle, Washington
Size: 995 square feet
Completion Date: 2019
Photography: Aaron Leitz
Text and Photos: Courtesy of goCstudio
Recognition: AIA Northwest and Pacific Region, Merit Award 2020

The transformation of this existing commercial unit located in Seattle’s Belltown neighborhood into a live/workspace started with the designation of the two primary functions: photography studio and sleeping quarters, in other words, “snaps and naps.” The client is a software engineer by day, photographer by night, and host to social gatherings on the weekends and really wanted to use his living space in a variety of ways.

Western Studio, a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

goCstudio remodeled and expanded the existing kitchen and bathroom spaces to all be housed in one box or cocoon space that could be closed off from the rest of the open floor plan. This box is built out with a multitude of concealed storage both above the upper platform and in and around the sleeping nook. The new insertion is built using stained plywood at the exterior, a felt lined bedroom, and a bathroom completely rebuilt with a new lining of venetian plaster.

Western Studio, a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

The dark muted palette creates an inviting backdrop to the open plan living space. Custom details are visible throughout the interior. The sleeping nook features a ‘skylight’ above the bed which allows light and ventilation into the space via the combination of a concealed light box and fans. The neutral grays of the exterior continue through to the plaster of the bathroom interior with a custom carved Jatoba sink and vanity adding warmth and colour. Black Dornbracht fixtures are used both in the bathroom and kitchen.

a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

A new custom-made dining table with top to match the Jatoba kitchen counter and bathroom vanity is accompanied by “Hanko Chairs” from Chadhaus. The photography studio utilizes a steel gantry which can hold various backdrop panels to divide the shoot space at varying depths from the dining room and kitchen.

Western Studio Apartment Products:
Dining Chairs: Chadhaus
Dining and Entry Pendant Lights: Studio David Pompa
Kitchen and Bathroom Fixtures by Dornbracht
Shower Rain Head: Cura
Bathroom Tile: Statements
Door Hardware: Emtek

a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

plan

Western Studio, a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

Western Studio, a Compact Multifunctional Space for Living and Working in Downtown Seattle by goCstudio

plan

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Barn Form – Innovative Black Barn by Red Architecture

This " modern barn form " is a summer house designed by Red Architecture in Waikato, New Zealand. The clever and economical design consists of two black barn like structures made from simple materials that create a warm, functional, industrial style home.

Family House in Litvínovice / Atelier 111 Architekti

The floor plan of the house can be described as a letter T inscribed into an irregular quadrangle with one rounded corner, which is a shape given by the site. In the northern part of the house there is an entrance hall with cloakroom, garage and utility room.

Dallas Residence Represents Resurgence of ‘New Brutalism’ By Specht Architects

The design of Spechts’ Dallas house was driven by the desire to blur the lines between inside and outside while providing a sense of privacy and seclusion from the street and surrounding neighborhood, at the homeowners request.

Duplex Penthouse Renovation by Estudio Pedro Feduchi

The duplex penthouse renovation was designed by Estudio Pedro Feduchi, a small studio specialized in design houses and directed by the architects Pedro Feduchi Canosa and Juan Gimeno Ramallo. In their study located in the center of Madrid (Spain), the projects are slowly conceived ...