Architecture and Interior Design StudiosBates Masi ArchitectsStony Hill House by Bates Masi Architects

Stony Hill House by Bates Masi Architects

Stony Hill House by Bates Masi Architects

Project: Stony Hill House
Architects: Bates Masi + Architects
Lead Architects: Paul Masi
Interior Design: JL Hummel Interiors
General Contractor: John Hummel & Associates
Structural Engineer: Steven Maresca
Location: Amagansett, New York, United States
Area: 6300 ft2
Year: 2019
Photo Credits: Bates Masi + Architects

This home for a young family is located in Amagansett, an early English and Dutch settlement on the East End of Long Island. The pastoral site, at the border between meadow and woodland, was first cleared by Native Americans as hunting grounds. Later it became the site of the first house built by a settler in 1680. Most significantly, it served as communal grazing pasture for the early settlers as the town was established alongside it.

Stony Hill House by Bates Masi Architects

The meadow was divided into parcels with low stone walls and farmers rotated their livestock from one parcel to the next so as not to overgraze and damage any one area. This synergy among the land, livestock, and human intervention stabilized the landscape for generations. Recently however, farming has declined as land values have increased, and grazing is no longer managing the meadow. Thus it is slowly transitioning to woodland and its connection to a significant piece of its history is fading.

Stony Hill House by Bates Masi Architects

The goal of the project was to reference the agrarian history of the site in the architecture and landscape design, principally by dividing the site into zones in a similar fashion to the original pasture parcels. In the same way that the parcels had different maturities of grasses due to the rotating grazing, the scale and density of the plantings in each zone were designed to vary based on modern needs: high grasses and shrubs provide a visual and acoustic buffer from the road, medium height grasses screen the house from the approach, and low grass and groundcover open up views where appropriate.

living room, Bates Masi Architects

To emphasize the historic connections to the pasture, the planting zones that line the approach are elevated, bringing the grasses to eye level along the entry walk for a unique experience passing through them. The massing of the Stony Hill House is broken up into smaller volumes, each of which relate to one of the landscape zones: public spaces, private spaces, and guest or service spaces.

Stony Hill House by Bates Masi Architects

The interconnected gabled structures reference the connected barn vernacular precedent but are adapted for a modern experience. The steep roof pitches allow for ample 2nd floor space uninterrupted by collar ties. These traditional gable forms are subverted by cuts through the ridge to bring in natural light.

Stony Hill House by Bates Masi Architects

In the same way traditional forms are adapted, so too are historic materials transformed. The shingle siding common to the region is exaggerated in scale. In reference to the grasses of the pasture, traditional thatch siding is employed but it is packed neatly between the exposed exterior framing in a modern interpretation. The rhythm of the exterior framing is continued on the interior in the structure of the stair and the bath vanities.

kitchen, Bates Masi Architects

The exterior siding and paving are carried through the breezeways that connect the volumes of the house, further integrating the Stony Hill House with the site. Natural materials including oak, clay tiles, and plaster reinforce a connection to the landscape and a mood of warmth and comfort in the home. The gracious public spaces are each centered around oversized fireplaces to celebrate the family gathering together.

Stony Hill House by Bates Masi Architects

With its holistic approach to both architecture and landscape, the design translates the history of the place into a unique architectural vocabulary. In the process it preserves the pastoral character of the site, creates a record of the past, and enriches the family’s home with deeper meaning.

staircase, Bates Masi Architects

bedroom, Bates Masi Architects

bathroom, Bates Masi Architects

bathroom, Bates Masi Architects

Stony Hill House by Bates Masi Architects

Stony Hill House by Bates Masi Architects

Stony Hill House by Bates Masi Architects

Stony Hill House by Bates Masi Architects

A Tuscan Veranda in London by Turner Architects

To extend the kitchen, we dropped the level for height and drew on Italian inspiration: Renaissance and Tuscan. The clients gave clues from their home and social media styling, and set a vision of shared meals on a Tuscan veranda.

Samo Store by So Studio

SAMO Store is a high-end menswear brand under JNBY Group. There are two more special points in this project. One is that we chose slotted granite stone, glazed orange handmade bricks, the contemporary dot floor and chaotic metal aluminum board.

Houses in the Pine Forest / PK Arquitetos

Set of villas located next to a pine forest. The volumes develop perpendicularly to the road, facing south. They land along the natural slope of the land, the garage, with only one floor, finishes the volumetry.

Open Plan Home with Contemporary Design in Cape Town

Designed for a young family in the suburban area of Rondebosch, Cape Town, this house sits on an elongated site with views towards Devil’s Peak and The Back Table, which is the south-eastern edge of the iconic Table Mountain. The client’s brief called for a contemporary, open plan home that provides a relaxed lifestyle and takes advantage of the site and its views.

Zib Digital Office, Ahmedabad / Prashant Parmar Architect

This 5,000 sq. ft. carpet area office was to be designed for the IT Professionals who constantly works with the computers and the electronic gadgets.

Related Articles