Residential ArchitectureHousesGeorgica Cove House by Bates Masi Architects

Georgica Cove House by Bates Masi Architects

Georgica Cove House by Bates Masi Architects

Architects: Bates Masi Architects
Project: Georgica Cove House
Interior Designer: Erica Millar Designs
Location: East Hampton, New York, United States
Building size: 6,500 sq. ft.
Year 2017
Landscape Architect: J. Mendoza Gardens
Photographer: Bates Masi + Architects

A couple with property on a cove overlooking the ocean asked for a house that would be comfortable for just the two of them the majority of the time. However, with their love of entertaining, the Georgica Cove house had to grow on busy weekends to accommodate their children, grandchildren, and guests. To instill the desired sense of comfort and peace, it was also important that the design blend with the pastoral setting and vernacular building traditions: predominantly shingle style homes and barns that are often built and added to over time. Historic precedent studies revealed that referencing New England connected farms in an innovative way could achieve both goals.

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 1

Connected farms aggregated over time, interconnecting multiple buildings with distinct uses. The architectural style of the Georgica Cove house was applied to subsequent buildings to unify the assembly, but partitions within provided the necessary separation between uses: house to kitchen, kitchen to shop, and shop to barn for instance. One volume was often offset or rotated from the next to provide greater access to light, air, and privacy from the other functions. Following that example, the program of this house is divided into owners’ bedroom and office, eat-in kitchen and family room, formal living and dining, and guest rooms. The spaces are arranged around a courtyard to create visual and physical connections between them but those connections can be broken by large sliding doors. Each structure has an independent mechanical system allowing it to be shut down when unoccupied. This allows the livability of the house to expand and contract whether the couple is alone, hosting dinner guests, or has a full house of overnight guests.

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 2

As with connected farms, a limited palette of materials and details unifies the various spaces and responds to the local climate. The cedar shingles common to local buildings are scaled up to the size of boards to cover the roof and sidewalls. Cedar screens provide privacy and filter light. A marble plinth filled with sand elevates the house above the floodplain while also creating drywells to accept storm water runoff. Oak floors and millwork throughout unify the spaces.

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 3

The design repurposes the historic typology of the connected farm to suit the very timely needs of the site and the family. By acknowledging the area’s history and tradition of building, this home is an evolution of its cultural expression.

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 4

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 5

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 6

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 7

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 8

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 9

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 10

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 11

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 12

Georgica Cove House by Bates Masi Architects 13

An Old Furniture Laboratory Becomes a New York Style Loft

An ambitious project for a young couple like Matteo and Veronica, a personal trainer and a beautician who live in a small town near Pisa. They bought a very old building of 220 mq and almost 5 m high to realize their dream: a New York style loft.

Sunset Residence by McLeod Bovell Modern Houses

Located on a steep and technically challenging site in West Vancouver, the Sunset Residence is designed to capture immediate views of heavy marine traffic and the open sea to the west. The irregular shape of the sites boundaries align with the edge of the house and culminate in a substantial blinder which provided privacy from adjacent properties.

Private Holiday House in Austrian Alps / Maximilian Eisenköck Architecture

Architects: Maximilian Eisenköck Architecture Location: Abtenau, Salzburg, Austria Area: 204.0 m2 Completion: November 2016 Photography: Maximilian Eisenköck This private holiday house was recently completed by Viennese studio Maximilian Eisenköck Architecture. While...

Midtown Apartment, Tel Aviv / Raz Melamed Architect

On the 48 th floor, in a tower in central Tel Aviv, a 400 sqm apartment was designed for four people with two separate spaces , for hosting and living with an impressive art collection entwined in them.

Stairway House, Tokyo / Studio Nendo

Stairway house is a two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery

Related Articles