Strass Residence / Matt Fajkus Architecture

Strass Residence Matt Fajkus Architecture

Strass Residence is a new family home recently completed by Matt Fajkus Architecture in collaboration with general contractor Sett Studio. The house is located in Austin, Texas.

The L-Shaped configuration of the Strass Residence aims to subtly incorporate itself into the existing neighborhood fabric, while tucking the larger two-story private wing away from the street.

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 1

The design has an indirect yet celebrated entry, organizing a procession to the back yard. A large existing tree on the site separates the common areas from the private realms, along with a glazed corridor and distinctive staircase. The scheme enables open, airy, and light-filled interior spaces through carefully designed openings – each forming an intimate connection to the outdoors. The common areas bleed outside to enhance indoor-outdoor entertainment, while the private wing has its own secluded patio area.

Architects: Matt Fajkus Architecture
Project: Strass Residence
Location: Austin, Texas
Project Manager: Anna Katsios
Design Team: Anna Katsios, Matt Fajkus, AIA, David Birt
General Contractor: Sett Studio
Structural Engineer: LOC Consultants
Location: Austin, Texas, US
Phase: Completion 2017
Photography: Atelier Wong Photography, Twist Tours, Anna Katsios

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 2

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 3

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 4

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 5

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 6

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 7

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 8

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 9

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 11

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 12

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 13

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 14

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 15

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 16

Strass Residence Matt Fajkus Architecture 17

Must Read

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

Walkes Bay Cottage / Altius Architecture

Situated on a heavily treed, west facing property on Chandos Lake, this year-round home replaced the family's 1950's cottage. Inspired by the idea of a simple sloping plane hovering over a large open living space that flows from inside to outside ...