Bracketed Space House, Texas / Matt Fajkus Architecture

Bracketed Space House

Bracketed Space House is a spacious Texas dwelling designed by American studio Matt Fajkus Architecture. This 4,849-square-foot home was designed for a young urban family and is located on a sloped site in the city of Austin.

Incorporating the site’s dynamic landscape into the daily life of its residents, the [Bracketed Space] House is designed as a meaningfully-framed procession through the property with nuanced natural lighting throughout. A continuous and jogging retaining wall from outside to inside embeds the structure below natural grade at the front with flush transitions at its rear facade. All indoor spaces open up to a courtyard which terraces down to the tree canopy, creating a readily visible and occupiable transitional space between man-made and nature.

Bracketed Space House 1

The courtyard scheme is simplified by the common and private wings – connected by a glass dining “bridge.” This transparent volume also visually connects the front yard to the courtyard, clearing for the prospect view, while maintaining a subdued street presence. The staircase acts as a vertical “knuckle,” mediating shifting wing angles while contrasting the predominant horizontality of the house.

Architect: Matt Fajkus Architecture
Project: Bracketed Space House
Project Manager: Travis Cook, Jayson Kabala
Design Team: Matt Fajkus, AIA, David Birt, Jayson Kabala, Travis Cook
General Contractor: Brodie Builders
Landscape Architect: Open Envelope Studio
Interior Designer: Joel Mozersky
Location: Austin, Texas
Area: 4,849-square-foot
Phase: Completion 2016
Photography: Charles Davis Smith, Spaces and Faces Photography

Bracketed Space House 2

Bracketed Space House 3

Bracketed Space House 4

Bracketed Space House 5

Bracketed Space House 6

Bracketed Space House 7

Bracketed Space House 8

Bracketed Space House 9

Bracketed Space House 10

Bracketed Space House 11

Bracketed Space House 12

Bracketed Space House 13

Bracketed Space House 14

Bracketed Space House 15

Bracketed Space House 16

Bracketed Space House 17

Bracketed Space House 18

Bracketed Space House 19

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Greenwich Village Loft Made by Combining Two Separate Units in a Heritage Building

This 12th street loft building, known as University Mews, is in the heart of Greenwich Village. Built in 1900, as a shirt factory, the structure has lovely vaulted ceilings that were left fully expressed in the renovation.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

Tumbleweed Residence / Alterstudio Architecture

The Tumbleweed Residence reflects the owners' desire to embrace a surrounding expressed in simple materials -steel, concrete block, wood- and celebrates craft and evidence of the hand in the construction.