Summer Retreat in Maine: Three Identical Cabins Connected by a Deck

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (1)

Little House On The Ferry is a summer retreat composed of a group of cabins designed by GO Logic in Vinalhaven, Maine, USA.

CLT’s were utilized as a construction solution for a seasonal residence that can be applied to remote locations, including the many beautiful and difficult-to-access islands off the coast of Maine. Little House on the Ferry is seasonal guesthouse comprised of three micro cabins connected by a web of outdoor decks on Vinalhaven, a historic island off the coast of Maine in Penobscot Bay.

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (20)

The small cabins, built utilizing cross-laminated timber panels (CLTs), hover on piers above a former quarry. Floors, walls, and roofs are constructed of cross-laminated timber milled from black spruce and pre-cut to size. This system minimized work on the fragile site, as pieces easily could be assembled in place.

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (14)

This summer retreat approach has minimized the impact of the building construction on the delicate recovering vegetation in the quarry. The cabins are comprised of a living and dining cabin and two separate sleeping cabins, each with a bedroom and bathroom. Together, this small cluster creates a series of intimate and private spaces with strong visual connections to the landscape.

Project architect: GO Logic – Riley Prat
General. contractor: CW Conway and Sons, Vinalhaven, ME
House square footage: 890 sq.ft.
Beds 2. Balls 2
Mechanical Systems: Preway fireplace, electric resistance heating in bathrooms,
Domestic hot water: Electric, on-demand hot water heater
Photography: Trent Bell

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (8)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (9)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (10)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (17)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (18)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (5)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (15)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (12)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (11)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (13)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (7)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (6)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (21)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (3)

Summer Retreat in Maine - Three Identical Cabins Connected by a Deck (22)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

New Headquarters for a Health & Wellness Engagement Agency Located in Manhattan

The Bloc is an internationally acclaimed health & wellness creative engagement agency. Its new headquarters, located in Manhattan’s Financial District on the edge of the East River, brings together over 200 employees previously split between two locations.

One-Story Prefabricated House Designed in Madrid and Assembled in Brookline

This open-plan double-height living area includes the main domestic activities and enables the transformation of the residual building into a two-story residential unit, technologically and spatially adapted to its time and the life of its users.

This Forest House Consists of Two Volumes Connected by Metal Bridges

Forest house is a single-family home designed by Mexico City-based Grupoarquitectura. The house is located in the hills of Mexico City, in the suburb of...

Ryan House by Arthouse Architects is a Contemporary Take on the Gable Form

Ryan House is located on a large 6,500m² plot on the outskirts of Blenheim. “There is a lot of development going on in the Springlands part of the town where the house is sited, and Hamish Ryan had already collaborated with us ...