The Duke House, A Small but Mighty Addition to a ’50s Home

The Duke House by Dalecki Design

Project: The Duke House
Architects: Dalecki Design
Location: Scarborough, Western Australia
Original size: 93 square metres
Size after extension: 126 square metres, plus a four-square-metre storeroom outside
Gained: A new 33-square-metre living room addition, a new master (third) bedroom and ensuite, and a four-square-metre storeroom outside
Styling: Jo Carmichael
Builder: Simon Hansen of Integrated Construction
Photo Credits: Dion Robeson
Project cost: $2200 per m2

The owner of this 1950’s home came to Dalecki Design wanting to create The Duke House – a contemporary addition, transforming their small, two bedroom, one bathroom house into a three bedroom, two bathroom home suitable for a young, growing family.

The Duke House by Dalecki Design

A limited budget, combined with a limited building envelope, meant the primary challenge of the project was to find a pocket of space on the block large enough to house the walk in robe, ensuite and living area additions, without encroaching on the outdoor living or garden area. A pocket of under utilised space, 5 metres wide by 4 metres deep housing an unused carport and store room was identified as the best location.

living space, Dalecki Design

Whilst this space was the most logical choice for the location of the additions, it still came with it’s own challenges. Due to the fall of the land, the existing house was quite built up, therefore a sunken living space was opted for, meaning the living room addition could be built right up to the boundary, without dominating the neighbouring property and still complying to planning codes and polcies.

interior design, project by Dalecki Design

One of the client’s primary wishes was for the additions to be a light, bright and functional space. Given that the new living room was built right up to the boundary, a stepped ceiling was designed with highlight clerestory windows, allowing every square metre of available space to be utilised, whilst still taking advantage of the north sun to filter natural light into the room. These highlight windows also supported over height, 3.5 metre ceilings, increasing the overall volume of the room and creating the illusion of space within the small footprint area.

The Duke House by Dalecki Design

Wanting to achieve a connection with the outdoor alfresco area, Dalecki Design created a feature of the room’s entry stairs, incorporating a day seat and large window opening up onto the alfresco area. This day seat window also serves to cool the room in conjunction with the front façade feature window, capturing the southwest breeze and directing it through the room to naturally cool the space.

living room, Dalecki Design

The client’s love of raw, unfinished products influenced the material selections for the house addition. Painted brickwork and exposed concrete were utilised to intentionally contrast the material palette of the existing house internally, whilst also adding an extra dimension of textural interest to the small area.

The Duke House by Dalecki Design

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Grant House in North Fitzroy, Melbourne / Austin Maynard Architects

Grant House is the alteration and addition to a dark and narrow single-storey terrace in North Fitzroy, Melbourne. The old part of the house has been respectfully maintained and a new extension has been sleeved between original boundary walls.

Private Contemporary Home in Mexico Showcasing Bright Interior Spaces

The first phase of this project was the search because the client relied on our expertise to evaluate different properties to find one that not only satisfied their needs but also have the potential to be renewed according to their taste. The magnificent garden and excellent location tilted the balance towards this private contemporary home as the most attractive.

Apartment Lady, Ljubljana / Idealists Studio

When our team was chosen to design a new interior in one of Ljubljana’s newest buildings, the apartment was practically ready to move in – painted, with all the hardware installations, oak laminated parquet and a completed bathroom with ceramic tiles and sanitary equipment.

Apartment in Paris Designed by Rodolphe Parente for a Passionate of Design

The Appartement 108 is a living place for a passionate of design in the heart of Paris. The flat is composed by a living room with a protagonist brushed brass kitchen. The night area is separated by rotative bookcases from a bright bathroom.