Syncline Residence in Halifax / Omar Gandhi Architect

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect

Architects: Omar Gandhi Architect
Project: Syncline Residence
Design Team: Omar Gandhi, Peter Braithwaite, Elizabeth Powell, Devin Harper, Ozana Gherman
Location: Halifax Regional Municipality, Canada
Project Year 2017
Photographs: Ema Peter

Syncline ˈ(\ˈsin-ˌklīn\): a fold in stratified rock with younger layers closer to the center of the structure. The home sits on the lone syncline that runs through peninsular Halifax. Located in the south end of Halifax, Nova Scotia, Syncline residence was designed for California-based Geoff and his husband, Nova Scotia-based James – the quiet, masculine modern form sits adjacent to Point Pleasant Park and overlooks the North-West Arm.

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 1

Sitting atop a concrete base which seemingly extends the rocky foundation, the Syncline residence is composed of twin volumes clad in a textured, white Fibre C – a German-made fibre cement panel composed of raw materials including glass fibre, sand, and cement. The volumes vary in proportion as well as location, with one lunging forward slightly ahead of the other. The taller volume houses the public program including the gym, living room and kitchen, while the lower features the home’s sleeping and office amenities. At the forefront of both are walk-out decks facing the western ocean view, one from the living room and the other from the master bedroom. Wood-decked patios overlooking the city’s primary forested park in one direction and the open ocean waters in the other sit high atop the two primary volumes.

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 2

A central core between the two is fully glazed in black-framed windows and topped with a razor thin canopy, encasing a porous, wood-lined steel staircase which winds its way up through the home. Flanking the taller volume is a tall, wood-clad structure which includes a residential scale elevator and back-of-house spaces including a high-end audio control room. The wood cladding is scorched, locally-sourced clear spruce with a clear coat finish. Wood scorching introduces flame to surface, intentionally charring it before it is brushed to remove any loose carbon, providing both decay and flame resistance through the process.

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 3

The interior material palette is composed wide white oak flooring, an all-white wall treatment and header-less doors which span from floor to ceiling. Natural light is drawn into the primary social spaces through the double height atrium and great room spaces.

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 4

The Syncline residence utilizes geothermal heat pumps as the primary source for heating and cooling. Energy requirements are supplemented by a rooftop field of photovoltaic panels. The entirety of the glazing utilized for the home is triple pane for both energy conservation and acoustic requirements. Automated blinds and recessed windows on the south west façade help to passively cool the house.

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 5

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 6

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 7

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 8

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 9

Syncline Residence in Halifax, Omar Gandhi Architect 10

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Los Molles House by Thomas Löwenstein 1

Los Molles House / Thomas Löwenstein

Los Molles House is a private residence designed by Chilean architect Thomas Löwenstein. The house is located near Los Molles beach town, in the...

Peace of Mind is the Topmost Idea of This Interior Designed by FORM Bureau

"Peace of mind" is probably the best name for this spectacular duplex apartment designed by Ukrainian studio FORM Bureau. As far back as at the...
COEXIST Exhibition Shanghai by Objective: A Community of Old House and New Art

Coexist Exhibition Shanghai by Objective: A Community of Old House and New Art

On July 3, Objective was established in Shanghai and presented its maiden exhibition "COEXIST". The exhibition was staged in a dark green vintage Western-style house, gathering works by global artists.

Concretus House is a Brutalist-Style Home in Cala Sardinera, Spain

After the initial ideas, we did a deep reflection between what the Concretus house should be on its own, and what it would be because of the place in which it’s framed, an impressive natural landscape facing the sea with a balcony looking over the Mediterranean.

Apartment in Prague with a Completely White Interior

Who does not love white? How much white can be used in an apartment? It is true that white requires more attention and is more difficult to maintain, but in the same time it turns the old into new, refreshes the space and supports light.

More Articles Like This