Residential ArchitectureHousesTarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Project: Tarrytown House
Architects: Alterstudio Architecture
Design Team: Kevin Alter, Ernesto Cragnolino, Tim Whitehill, Joseph Boyle, Shelley McDavid, Sara Mays
Mechanical Engineer: Positive Energy
Structural Engineer: MJ Structures
Landscape: Word + Carr Design Group
Area: 4200 ft²
Year: 2019
Location: Austin, Texas, United States
Photo credits: Casey Dunn Photography
Text by Alterstudio Architecture

The Tarrytown House injects a tone of modernity into an otherwise traditional, post-war neighborhood, and defines a private landscape as the center of this family home. Caught between a walled garden along the street and a central courtyard behind, the interior opens resolutely to the out-of-doors under a ubiquitous ceiling plane and is minimally contained by custom site-glazed window walls. A pair of abstract volumes, clad in long-format, black brick, and black-stained cedar completes the ensemble, shielding the interior from view and providing a buffer to the possibility of neighboring future development.

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Design Solution: The visitor enters under a meandering limb from an adjacent Live Oak tree into a carefully choreographed sequence of spaces. Here, great effort is made to simultaneously define discrete rooms while at the same time encourage a strong sense of continuity throughout – where hints of what is to come are everywhere and surprising delights at the turn of a corner.

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

In the middle of the house, an unexpected monitor opens the center of the home to the sky, balancing the light in the interior and framing views into the tree canopy above. To the east, a two-story library and similarly-scaled screen porch add a sense of verticality to this otherwise horizontally organized home, where a glass-floored bridge from an office loft allows access to the upper bookshelves and transforms into a Juliet balcony to the screen porch.

living room, Alterstudio Architecture

first floor plan Structure and Materials: Carefully considered everywhere, construction and detail play an integral role in the character of the house. Articulated detail is suppressed such that the house might serve as a primed canvas for the presentation of light & shadow, the serendipity of natural materials, and the out-of-doors. A custom, site-glazed window system was designed to minimize the presence of a window frame, while special steel detailing – custom structural steel columns, steel fascia and trim, a glass floor and steel bridge, and a double-height, steel screen porch —combine with an unusual black brick and purpose-built wood cabinetry and furniture to create a purposeful environment.

dining room, Alterstudio Architecture

The unexpected privacy in a fairly dense suburban condition, as well as an interior rich with unexpected moments of color and texture (e.g. behind a door or as the back of a bookcase) creates a private enclave of surprising delights.

second floor plan

kitchen, Alterstudio Architecture

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

bathroom, Alterstudio Architecture

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Tarrytown House, Texas / Alterstudio Architecture

Subscribe to our newsletter

Nestrest, a Nest of Pleasure for a Modern Garden

Inspired by the shapes, textures and colors that are found in nature, Fred Frety & Daniel Pouzet designers have transformed the typical garden sofa...

Raw and Industrial Ambience in Bite & Go Deli Cafe

Studio Yaroslav Galant Innovative Design has finalized Bite & Go. Deli Cafe interior, a gourmet cafe with delicious street food located in the heart...

Apfelhotel Torgglerhof by noa* network of architecture

The entire Apfelhotel project reflects the nature and passion of its family-owners, whose aim is to make people feel truly at home, rather than like a hotel guest. Together with noa*, the architecture was created with a great sense of integrity ...

Round Wall Studio by Alepreda Architecture

The Round Wall Studio project is a gut renovation of an apartment in a previously dilapidated Italian Palazzo. The design addressed a number of structural issues

Canonbury House, London by IF_DO

IF_DO has completed the reconfiguration and extension of a Grade II-listed Georgian townhouse in north London for its longstanding owners.

Recommended Stories