Residential ArchitectureHousesTD House: combination of modernism and rural architecture

TD House: combination of modernism and rural architecture

TD House combination of modernism and rural architecture (1)

TD House is a family home designed by Budapest-based Sporaarchitects office. The house has an area of 146 square meters and is located in Debrecen, Hungary.

Description by Sporaarchitects: The concept of this house is based on both the traditions of early modernism in Debrecen and the simple, clear and logical construction of rural houses. The composition is open and closed at the same time, as the mass of the building is basically following a rectangular shape defined by the local architectural regulations, while the inner space opens up towards a garden enclosed by a pure white wall. The meeting of the inner and outer space creates a less bound, opened up transitional area.

TD House combination of modernism and rural architecture (2)

The covered veranda that surrounds the southern and western side of the house is a contemporary interpretation of the porches seen in old Hungarian farmhouses and mansions. The slidable curtain walls of this veranda generate a constantly changing, dynamic space between garden and house and make it possible to either open up or hide the inside space. The house is totally closed on the street side and gradually opens up towards the backyard, ending in a terrace opening from the living room. The back wall of the living room is a huge glass surface, intersected by the white brick wall of the fireplace.

TD House combination of modernism and rural architecture (10)

The house includes a garage, laundry room, two bedrooms and a living room with kitchen and dining area. There are solar panels on the roof, which make the energy balance of the house close to zero. The visible concrete roof is an important element of the building, it extends the walls to give shade, and includes the heating and cooling system of the house.

planning team: sporaarchitects: Ádám Hatvani, Tibor Dékány, Attila Korompay
structural engeneer: Dávid Bacsik
photo: Tamás Bujnovszky

TD House combination of modernism and rural architecture (8)

TD House combination of modernism and rural architecture (9)

TD House combination of modernism and rural architecture (15)

TD House combination of modernism and rural architecture (14)

TD House combination of modernism and rural architecture (5)

TD House combination of modernism and rural architecture (3)

TD House combination of modernism and rural architecture (12)

TD House combination of modernism and rural architecture (17)

TD House combination of modernism and rural architecture (16)

TD House combination of modernism and rural architecture (18)

TD House combination of modernism and rural architecture (4)

TD House combination of modernism and rural architecture (13)

TD House combination of modernism and rural architecture (11)

TD House combination of modernism and rural architecture (6)

Soho Residence in New York / Slade Architecture

Located in New York, Soho Residence was completely renovated by Slade Architecture. The existing space was a commercial/industrial loft space of about 3000 sf/300...

Elliott Wood’s ‘The Building Society’ Workspace, London

Elliott Wood were previously split between two offices and wanted to bring all of their teams under one roof to spark innovation and knowledge sharing.

Light Catcher Renovation by Lovell O’Connell Architects

The heritage-listed two-storey villa in Wellington, New Zealand, dating back to the 1870s, was in need of careful repair, maintenance and a thermal upgrade. Alongside this work, the clients were eager to open up the house to the sun and garden with a living / kitchen / dining extension.

This Sagaponac House Features a Grand Living Space

Project: Sagaponac House Architect: Robert Kahn Architect Location: Sagaponac, New York, USA Photos: Robert Kahn Sagaponac House is a single family house designed by architect Robert Kahn in...

Chilean Old House Renovated by Javier Salazar Fuenzalida

This project is conceived as the refurbishment of a 1959 family house located in a traditional borough of this commune. The house was in good conditions and in its original state.

Related Articles