Residential ArchitectureHousesTent House / Chris Tate Architecture

Tent House / Chris Tate Architecture

Tent House

Located in Waiheke Island, New Zealand, the Tent house is a small home designed by Chris Tate Architecture. Set in bush and bounded on three sides by roads and a wetland, the site was challenging. The tent-like structure of the house responds to those restrictions in a daring and dynamic way. The sharply raking ridgeline and soaring soffit reference the tent experience in an architecturally elegant way.

Inside, the complex interplay of angles creates an energised feeling of space that belies the modest floorplan. A lack of walls and doors generates a compact but continuous space for living. This is enhanced by the full-height glazing on the north face, which draws in the deck and the wetland bush beyond. Overall, the “Tent House” is an embodiment of the complex rendered simple and the modest rendered sublime.

Architects: Chris Tate Architecture
Project: Chris Tate Architecture
Location: Waiheke Island, New Zealand
Photographs: Simon Devitt Photographer

Tent House 1

Tent House 2

Tent House 3

Tent House 4

Tent House 5

Tent House 6

Tent House 7

Tent House 8

Tent House 9

Tent House 10

Tent House 11

Tent House 12

Tent House 13

Tent House 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Attic Kazan / Designers Pavel and Svetlana Alekseeva

The Attic Kazan project was implemented and completed in December 2016. An apartment for permanent residence of two adult spouses, the children have already left and live their adult independent lives.

Northern Exposure House, Israel / Inon Ben David

The Northern Exposure House overlooks the Hula Valley views and a breathtaking view of the Naftali and Hermon mountains is exposed in all its glory from the balcony.

Hennessey Shadow House by Signum Architecture

Our clients for this project originally asked us to design a pool house for their existing 6,000-square-foot craftsman-style home.

Guan Zi Zai House by Tanzo Space Design

The project is located in Haidian District, Beijing, where the famous Jingxi Rice and Qianlong Imperial Fields are no longer well known to young people.

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

In 2016 SOUP Director Jamie Le Gallez purchased a dilapidated barn in St. Saviours dating back to 1858. The listed barn is a typical two storey granite structure set within a small farmstead.

Recommended Stories