facebook

DS House / Studio Arthur Casas

DS House by Studio Arthur Casas

DS House project by Studio Arthur Casas is a large renovation of a house designed in the eighties by Italian-Brazilian architect Ugo di Pace.

From the architect: The client, whose grown-up children left the family home, aimed for functionality and further integration between spaces now inhabited only by a couple. The volume of the house occupied almost the entire surface of the narrow and deep plot. It was characterized by the robustness of the structure, with few openings, highlighted by cylindrical concrete columns in the front and the rear façades, containing pillars and hydraulic installations.

DS House by Studio Arthur Casas 1

Small gestures brought fluidity to the architecture, such as enlarging the openings to let in the sunlight and create views towards the gardens. With an intense social life, the client paid special attention to the redesign of common areas for hosting parties. The ground floor is divided between a block on the street side, holding the garage, kitchen and service areas, and another one where the living room and dining room are oriented towards the backyard.

DS House by Studio Arthur Casas 2

The main entrance is made through a corridor that runs along on of the sides of the plot. The swimming pool was enlarged to have a section transformed into a 20m swimming rinkthat suggests continuity between this corridor and the backyard. A circular skylight was created in front of the entrance door, upon entering the house one sees a massive piece of millwork that seems to float due to its cantilevered structure. It forms an axis that distributes the accesses to the living room, dining room, pantry and kitchen.

DS House by Studio Arthur Casas 3

Openings were enlarged and glass doors were added to bring within the house the atmosphere created by the vertical gardens that occupy the perimeter of the plot. A pergola protects a space for outdoor meals, next to the wooden deck in front of the swimming pool made out of travertine marble. A bench inside the pool extends along one of its sides, concealing the lighting. In the living room, the cylindrical column holds a hearth whereas the dark Brazilian teak staircase was kept from the original project, contrasting with the light tones of the interior design.

DS House by Studio Arthur Casas 4

The home theater in the first floor is continuous to the double height ceiling of the living room with a photo selection of Sebastião Salgado. A fitness room, constantly used by the clients, also functions as a corridor that gives access to the master suite, with a large skylight dominating the space. Two separate closets and bathrooms were crated for the couple and a guestroom that opens to a small courtyard was renovated. All the enclosed spaces receive natural light from solar tubes.

DS House by Studio Arthur Casas

The façade was divided into two horizontal sections, one with the expanded openings in the ground floor and another made with a wooden moucharabieh that encases the first floor. The structural cylinders are tangent to these panels, creating waves that soften the preexisting volume. The materials employed were travertine marble in the ground floor and American oak in the private areas flooring and millwork.This renovation creates a refreshing atmosphere for a house occupied by the clients for decades. Functional and simple, the project updates usages and establishes a blur between inside and outside, blending small landscapes that bring natural light, greenery and fluidity to the architecture. Photography by Ricardo Labougle

DS House by Studio Arthur Casas 6

DS House by Studio Arthur Casas 7

DS House by Studio Arthur Casas 8

DS House by Studio Arthur Casas 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lode House in South East England by Henry Goss Architects

Henry Goss Architects' Lode House extension in East Cambridgeshire has finally reached completion. This is a small but exquisitely detailed addition to a house providing the owners with an extended internal living room and generous covered external living space.

Alpine Noir Chalet / Casework Design Studio

When you think of mountain cabin, modern and funk aren't words that come to mind. So we jumped at the opportunity when our clients talked about their dream of a small, modern chalet. Words like alpine, funk, and gezellig drove the design direction.

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.

Asian Inspired Refuge in Amagansett for a New York Art Curator

The Gansett Lane residence is located on a restrictive corner lot in Amagansett set among beautiful mature plantings near Atlantic beach. This renovation and addition has been constructed using green technology and passive solar design.

MXM Aragón Passive House – Unique, Avant-garde and Modern

Is it possible to design a house with bioclimatic concepts and based on the basic principles of passive houses, but with an innovative design character and with a fluid relationship between the exterior and the plot?

Lama House Has a Long and Narrow Shape

Lama Arhitectura have recently completed Lama House in Bucharest, Romania. Context: The project could be considered as daring because of its site proportions, a long...