Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery / El Equipo Creativo

- Advertisement -

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

Project: Andina Notting Hill Restaurant
Interior Design: EL EQUIPO CREATIVO
Location: 157 Westbourne Grove London W11 2RS
Floor Area: 150m²
Completed: May 2018
Photographer: Adrià Goula and Jade Nina Sarkhel

The renowned Peruvian Chef Martin Morales and his team, Ceviche Family, contact El EQUIPO CREATIVO because they wanted to celebrate the uniqueness of Peru in their new restaurant. The Spanish motto « con mucho cariño », with loving care, and the tradition of producing things and cooking with dedication and love is the core of Andina Notting Hill Restaurant and Bakery.

Café-Bakery, El Equipo Creativo

Introduction to Andina Notting Hill
The creative process started with a trip to Peru with the client to dive into the Andean culture and get inspired by colors, flavors, traditions and most of all by Picanterias, the restaurant at the heart of communities across the Andes.

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

The design team was impressed by the sense of family, the careful attention to details and the passionate craftsmanship of these people. Picanterias indeed played a key role in the development of the design. With this heritage in mind, the architects were committed to creating a design that embodies/ personifies the real values of these places, and that could transport the guests of Andina to a journey to the Chef grandmother’s kitchen in Peru.

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

They tried to mix discretion, simplicity and the handmade with London’s creative style. The project, located in the neighborhood of Notting Hill in London, consists of two main gastronomic spaces. On one side, the Restaurant and on the other the Café-Bakery.

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

The design
The clean design focuses on traditional materials like wood, ceramics, and stone and creates a unique and warm atmosphere where delicious and vivid food is the main character.

Café-Bakery, El Equipo Creativo

Just a few touches of bright and vivid cherry, green and mustard yellow can be found in the upholstery (and cushions) of the lounge banquettes. The interiors of the Café-Bakery, as well as the Restaurant, are filled with light and visible to the passers-by thanks to the large bright windows.

Café-Bakery, El Equipo Creativo

The restaurant
This space echoes the most traditional Peruvian Picanteria, a family-run restaurant become the culinary hub and social space of the community. EL EQUIPO CREATIVO proposed a design with no filters where the open kitchen, a home-style chefs table, is visible to guests and people in the street. The core of the project references a typical kitchen with light wood shelves, hanging pots and pans, plants, flowers and a dark orange rustic finish in the background that recalls the domestic hearth.

Café-Bakery, El Equipo Creativo

In this familiar environment, large tables acquire fundamental importance in defining the space. In the Restaurant, there are two focal poles the open kitchen and the cocktail counter in the back.
They recall the big traditional kitchen table, a shared space between those are cooking and the guests tasting their colorful meal. The tables have a wooden structure with granite stone countertop reference to the typical Peruvian kitchen table. Clients can see the dishes that are being prepared as it happened in most rural Picanterias.

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

Light oak lattices rise from the soft velvet banquette and create a screen on the ceiling a modern homage to the common wicker feature of Andean Picanterias. The white walls and poured cement floor emphasize the brightness of the restaurant and the authentic and pure simplicity of things well designed and handmade

Café-Bakery, El Equipo Creativo

The Café-Bakery
The Café-Bakery is all about craftsmanship. This bakery, « panaderia » in Spanish, is designed as an enchanted world entirely dedicated to the subtle art of making things. In this context, the unusual combination of terracotta and wood stresses the handmade aesthetic. El EQUIPO CREATIVO wanted to create a feeling of artisan workshop in this space, and so we proposed natural materials and played with their textures. For example, there are bricks on the wall, wood tables, and clay quarts counters.

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

At the entrance of the Café-Bakery, there is a big bar where all the delicious pastries are on display, and in the backside, the customers will see Pastry Chefs at work and the baking oven where the magic happens. In Andina Bakery, two crafts like pottery and pastry are united in a close bond testified by the porcelain pendant lights and the ceramic plates and pitchers on the shelves. The whole design plays on the hues of sienna with some splash of yellow on the seating inspired by the subtle world across the Andes.

Café-Bakery, El Equipo Creativo

The façade
From the outside, the façade of Andina Notting Hill is a modern interpretation of the layering of traditional Cuzco buildings where plinth in stone has been replaced with terracotta and the upper part made of white plaster. Like in the design of the interior, the vibrant sign is the only element disconnecting the bright finish and giving a bit of color to the façade.

Andina Notting Hill Restaurant and Café-Bakery

- Advertisement -

Thunderbird Heights Residence, Updating a Mid-Century Modern Residence Near Palm Springs

Originally built in the 1960s, the challenge for this project was how to update a mid-century modern house without sacrificing its charm. Situated on a 1.3-acre site perched on a plateau above Coachella Valley, the rugged, inhospitable Santa Rosa Mountains rise immediately from the back yard

Five Vacation Houses in the Middle of the Forest in Valle de Bravo, Mexico

In the middle of the forest in Valle de Bravo, Mexico, five vacation houses are dispersed in the land surrounded by mountains. Each house (five with the same typology) consists of 6 volumes positioned in such a way that they generates a central patio. The patio, in addition to views, gives silence and privacy.

Chelsea Pied-à-Terre Apartment / Stadt Architecture

The Chelsea Pied-à-Terre Apartment is an East Coast home for a professional couple who permanently reside in Vancouver, British Columbia. Prior to the renovation, the post-war layout had a cramped enclosed kitchen isolated from the windowed living area.

Santa Maria House / Lineastudio Arquiteturas

Overlooking the hills that surround the city of Santa Maria, the residence of contemporary character explores the materiality and takes advantage of visuals and the solar orientation. The plants of the floors are functional with large rooms that open outwards, ensuring maximum use of natural lighting and ventilation.

Parque Apartment / Giuliano Marchiorato Arquitetos

The Parque apartment is treated as a frame to the city. It brings minimalist solutions in finishes and design, valuing Brazilian art and local studios. Every detail was thought to get the true essence of contemporary living in Brazil.

Single Fronted Terrace House Renovated by Zen Architects

Based upon the concepts of living in a garden and gathering under a roof, Project Nymph required the renovation and extension of a single fronted terrace house located in the Botanic Gardens precinct of inner Melbourne.

Appareil Architecture Has Renovated a Historic Duplex in Montreal

APPAREIL architecture has completed Percée Residence in Montreal, Canada. This project is a renovation of the ground floor level and basement of a historic duplex....

Cocoon House by Landmak Architecture / Vietnam

The Cocoon House is a single-family residence renovated in 2016 by studio Vietnamese Landmak Architecture. This house is a block in a row house in the...

South Melbourne House: Refurbishment of an Double Storey Terrace House

This refurbishment of an existing double storey terrace house in South Melbourne opens up the entire ground floor and encloses an existing courtyard to create a communal multi-zoned family space that incorporates a lounge, quiet sitting room, and dining/kitchen areas.

The Glass Residence / Selencky Parsons

The Glass House is a new build house which references the form and materiality of the surrounding agricultural buildings. The house is designed to embed itself in a historic brick garden wall - a remnant of a former grand country estate.

Loewinger House / Shevi Loewinger + Ravit Kaplan

The Loewinger house has a main living space/kitchen with huge windows in both sides and a high tilted ceiling, ranging from 13 feet at the front to 20 feet in the back, facing the huge tree and the mountain.