The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

Project Name: The Garden House in the city
Architecture Firm: Christos Pavlou Architecture
Structural Engineer: Andreas Charalambous
Landscape: Solomou Landscaping
Mechanical engineer: G. Katsambas
Electrical engineer: eplan electrical consultants LLC.
Aluminium design: Rabel 3D systems.
Project Location: Nicosia, Cyprus
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 182 sq.m
Budget: 320.000 euro
Photo Credits: unseen views by Charis Solomou
Text by Christos Pavlou Architecture

Bringing nature back to the city although not a new idea it is a growing imperative especially for cities like Nicosia which has failed to make greenery and communal public areas a priority in its urban planning.

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

During lock-down we rediscovered the essential value of our houses, realising once again our need for more outdoor areas, balconies and rooftops to exercise and practise our hobbies. The need to freely breakout to enjoy open-air spaces and connect with nature and neighbours has become more desirable than ever during the pandemic. But again the virus issue came only to emphasise what is already known through systematically forgotten and ignored, the urge to accelerate the process of incorporating nature in our cities in creative ways.

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

A house that brings nature back to the city, promoting shared spaces and social dialogue between its residents is what inspired us to design the Garden House. Our design emphasises the potential for private urban gardens and the microclimates they create to improve living conditions within cities and slow global warming.

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

Not hiding behind fences and fully glazed on one side, our proposal aims to form a physical continuation of the adjacent public green area. The Garden House seeks to establish a unified relationship between the neighbourhood, the private garden and the public park. Urban elements such as building, street and public space are not treated as absolute activities in isolation but as one single homogeneous configuration as the house becomes part of the park and the park is included in the house.

The Garden House in the City / Christos Pavlou ArchitectureThe integration of green areas into the house incorporates the planting of gardens on 60% of the ground floor, the use of green terrace on the first floor, the provision of bee-friendly landscapes and 40 kinds of native wildflowers. All areas inside flow on the outer spaces and are organized around a green central courtyard placed in-between two white cubic volumes. Making space for nature in the city not only brings beauty to the urban fabric but encourages the return of local bird species and bees maintaining thus urban biodiversity; furthermore, it promotes human health and well-being.

architectural design / Christos Pavlou Architecture

kitchen / Christos Pavlou Architecture

kitchen / Christos Pavlou Architecture

living room / Christos Pavlou Architecture

living room / Christos Pavlou Architecture

staircase / Christos Pavlou Architecture

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

The Garden House in the City / Christos Pavlou Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Fascinating Living Space in Istanbul Exhaling Elegance and Comfort

This cozy, garden floor flat is located in Etiler, a high end residential area in İstanbul well known for its lively neighbourhood. Our design approach was to create a stylish environment that reflected the clients lifestyle at its best.

Cheetah Plains Safari Lodge in South African Wildlife by ARRCC

The new Cheetah Plains safari lodge in the Sabi Sand Game Reserve in the Kruger National Park, South Africa, designed by ARRCC, reinvents traditional safari-style architecture to create an altogether new safari experience of nature from within.

Slot House in London / AU Architects

Slot House by AU Architects remodels a London end of-terrace house through the introduction of natural light, volume and the visual connection of new...