Residential ArchitectureHousesShearwaters Residence / OB Architecture

Shearwaters Residence / OB Architecture

Shearwaters Residence, OB Architecture

Architects: OB Architecture
Project: Shearwaters Residence
Styling: Nicola Wilkes
Location: Tenby, United Kingdom
Year 2017
Photography: Matt Cant

Shearwaters is a replacement dwelling in the Pembrokeshire Town of Tenby. It is located on the southern side of the Pembrokeshire Coast National Park at a cliff top boasting panoramic views from Tenby to the west and the Bristol channel to the south.

Shearwaters Residence, OB Architecture 1

The brief was to create a contemporary 5-bedroom dwelling that was unique but complementing of the typical pitched roof vernacular of the area. The design developed out of a series of detailed studies into the local roof forms, pitches and relationships between geometries.

Shearwaters Residence, OB Architecture 2

The plan spreads east and west to the boundaries of the long and narrow site to maximise the size of the front and rear gardens. A ground floor form containing the dining and living spaces reaches out to the back garden to respond to the view. It continues back through the main house and reappears to the front garden housing the garage.

Shearwaters Residence, OB Architecture 3

A double pitched roof form evolved in response to the width of the house with a larger gable positioned to the north and a smaller gable next to the neighbouring house. The roof drapes over the gabled form hugging the Shearwaters house and giving it a protected and welcoming feel.

Shearwaters Residence, OB Architecture 4

The plan was to benefit from open-plan living with the option of separation for quiet and focused activities. The internal arrangement is focused around a centralised stair void that provides a heart to the house, allowing fluid connectivity of the open-plan and formal accommodation.

Shearwaters Residence, OB Architecture 5

The stair benefits from floor to ceiling glazing to capture the views over the Bristol Channel and roof lights to allow daylight deep into the building. A terrace and generous landing provide a moment to admire the view.

Shearwaters Residence, OB Architecture 6

The main bedroom accommodation is orientated south to take further advantage of the views. The master bedroom benefits from a vaulted roof capturing the drama of the roof geometry. The solid flanking walls frame a completely glazed wall which provides for far-reaching views over the cliff.

Shearwaters Residence, OB Architecture 7

The roof form is clad in light zinc which gives an aesthetically robust appearance in recognition of the stormy winds that sweep through the cliff top site. The gables are infilled with cedar left untreated to react and weather naturally in contract to the zinc.

Shearwaters Residence, OB Architecture 8

At ground floor, heavy slate walls run through and around the Shearwaters house appearing to protect against the weather and provide a strong support to the encompassing roof form.

Shearwaters Residence, OB Architecture 9

Shearwaters Residence, OB Architecture 10

Shearwaters Residence, OB Architecture 11

Shearwaters Residence, OB Architecture 12

Shearwaters Residence, OB Architecture 13

Shearwaters Residence, OB Architecture 14

Shearwaters Residence, OB Architecture 15

Canopy House by Thellend Fortin Architects

The design of the Canopy House was inspired by the leafy hardwood forest originally found on this mountainside Laurentian site. Inside, its spatial configuration is inverted: bedrooms are closely connected to topography, while living areas on the ground floor take the form of spacious open volumes.

K16 Cafe in Perm, Russia / ALLARTSDESIGN

In Russia (Ural), Perm - a new cafe called K16 Cafe was opened. The interior was executed by studio ALLARTSDESIGN led by designer Artemy Saranin. The facility is located on the ground floor and covers an area of only 115 ft2.

Shilo Ranch Compound by Miller Roodell Architects

Set in Montana's tranquil Shields River Valley, the Shilo Ranch Compound by Miller Roodell Architects is a collection of structures that were specifically built on...

Recreational House in the Countryside in Utrecht

This recreational compact house is located in the countryside in Utrecht, Netherlands. The project is the result of the collaboration between the Zecc Architects...

Post-War Apartment T101 by ROOI Design and Research

Chinese homes have changed dramatically in size, scope, and design in the past few decades; conducted by ROOI Design and Research firm, Post-War Apartment T101 is one example of an outstanding Chinese renovation project.

Related Articles