Residential ArchitectureHousesThe High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

Project: The High House
Architects: Ravel Architecture
Location: Austin, Texas, United States
Project size: 5000 ft2
Site size: 43560 ft2
Completion date 2021
Building levels 1
Photo Credits: Chase Daniel
Text and photos: Courtesy of Ravel Architecture

Configured as a boomerang to accentuate the land’s natural curvature, this high-ground home perches at the brow of a hillside to maximize the site’s 180-degree perspective. On the western side, high walls lined with clerestory windows create a buffer between the busy adjacent road while balancing light throughout the day. On the eastern side, double-insulated floor-to-ceiling windows open the interior living space to panoramic city and canyon views, while overflow parking and a covered entrance allows convenient guest access. Inside, the home is separated into northern and southern wings, united at its central joint with an insulated covered porch that looks out to the east. The northern wing features a communal living space with a command-center kitchen, and a secluded master suite with a seating area, spa-like double vanity and shower, and private deck access. To the south, a gallery hallway with three guest suites, a private den, and a kitchenette opens into a covered deck – perfect for poolside lounging. Designed with durable, elemental materials like white oak and venetian plaster, the High House will be anchored to its surrounding environment for decades to come.

The High House by Ravel Architecture

How is the High House project unique?

The sloping site combined with a demand for a single floor residence is an unusual combination.

living area, Ravel Architecture The High House by Ravel Architecture

What were the key challenges?
The lot had a 20-40 degree slope

kitchen, Ravel Architecture

What was the brief?
Design a single floor home on a lot with an extreme slope.
Position the home to take advantage of canyon and downtown views.

bedroom, Ravel Architecture

bathroom, Ravel Architecture

floor plan

What were the solutions?
A board formed retaining wall was placed in order to terrace the site for access. The retaining wall was made taller than necessary in order to become the main demising wall of the home. One side of the retaining wall is driveway and pedestrian access, the other side is the home, held up on piers as tall as 30 feet.

terrace, pool, Ravel Architecture

What building methods were used?
Exposed Board Formed Concrete, Steel frame piers and beams, open web steel joist roof structure

Key products used:
Fleetwood Sliding Doors

entrance hall, Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

The High House by Ravel Architecture

Concrete Jungle Apartment in River North Chicago by Project Interiors

Concrete Jungle is a modern apartment designed by Project Interiors - Aimee Wertepny. The apartment is located in Chicago, Illinois. Text by Project Interiors: The...

Architectural Rendering of Apartments in Lisbon / Berga and Gonzalez Architects

Architects: Berga & Gonzalez Architects Project: Architectural rendering of apartments Area: 124m2 Location: Chiado, Lisbon, Portugal This old building was renovated by Berga and González Architects in Lisbon,...

Highbury House Extension / Architecture for London

This house extension and refurbishment transforms a Victorian terraced property in a Highbury conservation area. The brief was to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space.

El Vigilante Shelter / Ruizsolar Arquitectos

Balance between the public and the private is the concept that guides the whole project’s program. Located in the north-central area of Chile, the project serves the purpose of being a shelter and place for observation of nature’s beauty.

Fox River Residence, Wisconsin / dSPACE Studio

The design of Fox River Residence is driven by the site, allowing each room to have expansive views of the landscape. The main living spaces are created by intersecting rectangular volumes flanked by a double-height entry space anchoring the house.

Related Articles