The House of Balanced Contradictions in Milan by PLUS ULTRA Studio

For the house of balanced contradictions, PLUS ULTRA Studio redefines the interiors of an apartment using an eclectic approach between deco memories and optical finishes

An Eclectic Apartment in Milan, Designed by PLUS ULTRA Studio

Project name: The House of Balanced Contradictions / Eclectic Apartment in Milan
Architecture and interior design: PLUS ULTRA studio
Project team: architect Alessandra Castelbarco Albani (project leader), architect Marco Di Nallo, architect Chiara Girolami, architect Giuseppe Tagliabue
Contractor: Bonetti srl, Calcio (BG), Italy
Carpentry works: Marco Giussani, Molteno (LC), Italy
Project location: Porta Venezia, Milan, Italy
Size of the apartment: 65 square meters
Floor to ceiling height: 3,5 meters
Completion of project: January 2020
Photographer: Federico Villa
Text and Photos: Courtesy of PLUS ULTRA studio

Each house tells the story of its inhabitants, in an alchemy of memories and desires that unfolds from room to room. For the house of balanced contradictions, PLUS ULTRA Studio, led by Alessandra Castelbarco Albani and Marco Di Nallo, redefines the interiors of an apartment for a young couple in Milan, Italy using an eclectic approach between deco memories and optical finishes.

kitchen, PLUS ULTRA Studio

With the refined taste and attention to detail of art directors and the ability to design specially that architects have, PLUS ULTRA studio redesigned a 65 sqm apartment in Milan, in the Porta Venezia neighborhood, to meet the needs of its new owners. The designers have made the best use of the spaces, offering some uncommon solutions.

The House of Balanced Contradictions by PLUS ULTRA Studio

Guests are welcomed into an entryway that obliquely fits into the plan, as if to separate the apartment into two parts. Overlooking the living room, the entry is characterized by a flooring featuring black and white geometric shapes inspired by Déco and Op Art, a lowered ceiling and custom-made angular furniture: a green lacquered and Vienna straw screen partially shielding the view. A mirror placed in the corner enhances the interplay of geometries, illusorily widening the space.

The House of Balanced Contradictions, PLUS ULTRA Studio

The choice of such an outstanding flooring responds to the need to propose a new articulation for the unusual orientation of the entrance wall, that opens at 45 degrees. From here one enters the living room and the kitchen, conceived as two separate rooms but visually connected thanks to the presence of a large double glass door, inspired by the rounded shapes of the 1920s.

- Advertisement -

dining space, PLUS ULTRA Studio

“The original layout of the entrance wall had a difficult orientation. In order to solve the difficult plan configuration we found, we were greatly inspired by the original spatial solutions and the interiors rich in figurative culture by Luigi Caccia Dominioni, one of the most talented Milanese architects and furniture designers of the mid-1900s. The shape of the triangular hallway is echoed in the space of the entrance, where the black and white floor design and the mirrored furniture play with this interweaving of geometries, creating a complex and only apparently contradictory effect.” Alessandra Castelbarco Albani, PLUS ULTRA

The House of Balanced Contradictions, PLUS ULTRA Studio

The door, like the furniture in the living room, satisfies the clients’ sensibilities by combining various pieces of modern antiques and matching them with furniture that was custom designed by PLUS ULTRA, such as the console with Vienna straw doors and brass details, which recalls the screen in the entryway, also designed by the architects.

The House of Balanced Contradictions, Designed by PLUS ULTRA Studio

The living room features a classic hardwood floor while in the kitchen it has the same colors of in the entryway, but with a more minimalist design on a par with the custom-designed furniture.

living room, PLUS ULTRA Studio

In an interplay of cross-references, another black and white floor, featuring reverse colors compared to the adjacent entryway, defines the triangular hallway that leads to the sleeping quarters, with original double wing doors recovered during the renovation work. Here a walk-in closet precedes the bedroom and catches light through a door and an interior Viennese straw window. A partition lined with Fornasetti’s Chiavi Segrete wallpaper characterizes the bedroom in continuity with the headboard of the bed, also designed and made to measure by PLUS ULTRA, where natural oak is combined with a deep blue-grey color inspired by the wallpaper.

The House of Balanced Contradictions, Designed by PLUS ULTRA Studio

In the bathroom the two-tone black and white appears again: here the only touch of color is given by the furniture of the sink, in shades of brick-red. Here the architects have chosen to match the shapes to the design of the original window and door frame. This is the case with the arched opening that frames the window and gives access to the shower area, tiled in white ceramic. The lacquered furniture integrates the existing radiator in a geometric and minimalist design.

The House of Balanced Contradictions, Designed by PLUS ULTRA Studio

“The client”, says Alessandra Castelbarco Albani, “has always been passionate about modern antiques with a particular attention to the Deco period. This is not the first house I design for her: a few years ago I designed the house where she had gone to live by herself,
where part of her furniture collection had to be accommodated. I had therefore got to know her passion for non-aseptic environments, her love for bold colors and open spaces.”

bedroom, PLUS ULTRA Studio

Individual inclinations thus become an opportunity to find new possibilities of encounter: the fiancee’s desire to have a more open-space organization of rooms and the lady’s desire to have more enclosed and separate spaces, leads to the invention of a series of different types of screens, which characterize the environments of The house of balanced contradictions.

bedroom, PLUS ULTRA Studio

With The house of balanced contradictions, PLUS ULTRA studio confirms its ability to tell stories that seamlessly traverse time and styles, working on an accurate definition of the furnishings and the search for new design solutions.

An Eclectic Apartment in Milan, Designed by PLUS ULTRA Studio

It is in the combination of modern antiques and contemporary design objects and furniture that the approach of the studio of Castelbarco Albani and Di Nallo is best expressed. PLUS ULTRA designs tailored interiors, recovering and enhancing the characteristics of the existing spaces they intervene on. Their meticulous approach to composition leads to the definition of personal and sophisticated architectures that do not hesitate to produce eclectic effects in disseminating spaces of references and quotations.

bathroom, PLUS ULTRA Studio

“Over the last ten years we have witnessed the breach of some taboos in favor of the pleasure of breaking the rules and creating new balanced contradictions in the project. For this reason we aim to create heterogeneous spaces, combining objects and materials of different periods and styles, working with opposing tensions and delicate balances.” Marco Di Nallo, PLUS ULTRA

bathroom, PLUS ULTRA Studio

Unusual combinations that transcend tastes and eras characterize their modus operandi, as we have discovered in various interior projects and in MIRABILIA, the laboratory-installation design with which PLUS ULTRA has temporarily transformed the ancient rooms of the Imperial Villa of Pesaro into a wunderkammer halfway between the past and the future.

An Eclectic Apartment in Milan, Designed by PLUS ULTRA Studio

Floor Plan

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This