The Wooden House / Studio Pikaplus

The Wooden House by Studio Pikaplus

Awarded 1st place nationally in 2016 for the best wooden construction in Slovenia, The Wooden House is a residential building embodying the elusive architectural quality of blurring the line between external and internal spaces. The house was

The Wooden House was designed by Studio Pikaplus with the intent to provide a resilient shelter from adverse weather, whilst creating the internal environment replicating the sensation of being outdoors. Soft wooden interiors are shielded by a durable outer shell.

The Wooden House by Studio Pikaplus 1

Special consideration was given to the positioning of the house: situated in a natural environment at the verge of a large forest clearing, without disturbing the exceptional beauty of the landscape. With little room to maneuver, given the compact nature of the building plot, the focus was to utilize available space to serve the occupants’ wellbeing.

The Wooden House by Studio Pikaplus 2

The project used wood as the dominant material in order for the house to blend with the wooded background. Simplicity in the design of The Wooden House is complemented by the oblique lateral facade, adding captivating nuances.

The Wooden House by Studio Pikaplus 3

All rooms with the exception of the bathroom face the sizable glass facade, letting in vivid colors and shapes of the natural surroundings. The living room, dining room, kitchen and bathroom with sauna are on the ground floor while two bedrooms are upstairs, overlooking the rooms in the ground floor. The landscaping design around the house respects the natural environment.

Architects: Studio Pikaplus
Project: The Wooden House
Project team: mag. Jana Hladnik Tratnik, architect; Tina Lipovž, landscape architect
Location: Kanji Dol, Idrija, Slovenia
Area: 82m2
Photography: Miha Bratina

The Wooden House by Studio Pikaplus 4

The Wooden House by Studio Pikaplus 5

The Wooden House by Studio Pikaplus 6

The Wooden House by Studio Pikaplus 7

The Wooden House by Studio Pikaplus 8

The Wooden House by Studio Pikaplus 9

The Wooden House by Studio Pikaplus 10

The Wooden House by Studio Pikaplus 11

The Wooden House by Studio Pikaplus 12

The Wooden House by Studio Pikaplus 13

The Wooden House by Studio Pikaplus 14

The Wooden House by Studio Pikaplus 15

The Wooden House by Studio Pikaplus 17

The Wooden House by Studio Pikaplus 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Refurbished apartment in Barcelona with emphasizing the authentic Spanish features

Nobohome has redesigned this apartment located on Calle de la Princesa, El Borne District, Barcelona. Description by Nobohome: Calle de la Princesa is one of...

Westmere House by Stevens Lawson Architects

It is envisaged that the Westmere House will play host to meditation retreats and spiritual workshops. This is also a healthy house specifically designed to minimise toxins and electromagnetic radiation.

Traditional Toronto House Transformed into Tasteful Modern Home

Multidisciplinary design studio +tongtong recently completed a renovation and addition to a traditional Victorian house in Toronto. The Zn House was a finalist in...

Park Terrace House / Phil Redmond Architecture + Urbanism

The Park Terrace House is located on the north-eastern edge of Hagley Park, bordering the western fringe of the Christchurch city, the new home occupies the front half of a long narrow site, with a future dwelling proposed for the rear.

Gourmet Restaurant in Paris by Alia Bengana + Atelier BEPG

YOSHINORI is a gourmet restaurant located in the heart of Saint-Germain-des-Prés just a stone’s throw away from Odéon. The space consists of two floors, a ground floor and a basement. It is characteristic of the neighborhood in which it is located and has a stone and wooden structure, visible wooden beams on the ground floor, and vaulted stone cellars in the basement.

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona

The project consists of a full refurbishment of an apartment in the Eixample district in Barcelona, ​​in a traditional building block from the early twentieth century.