Tower House / Dominic McKenzie Architects

Tower House, Dominic McKenzie Architects

Project: Tower House
Architects: Dominic McKenzie Architects
Location: Barnsbury, Islington, London, UK
Year 2018
Builder: Astonworld Ltd

Tower House is a Grade II listed house in Barnsbury, Islington that has been renovated and extended by Dominic McKenzie Architects. The original house was constructed in the 1830s and had previously been extended to the rear in the 1980s. This previous addition was poorly insulated and contained the house’s only bathroom – located a full storey below the bedrooms.

Tower House, Dominic McKenzie Architects 1

The new 2½ storey rear extension, which replaces the 1980s extension, creates a slender tower at the back of the house – giving the project its name. This vertical element was inspired by the towers constructed by competing merchants in the Italian hill town of San Gimignano.

Tower House, Dominic McKenzie Architects 2

The upper part of the tower house contains a new bathroom which is now located in much closer proximity to the bedrooms. Beneath the bathroom a dramatic new 1½ storey space is created which contains the lower ground floor dining room. This is discovered on arrival via a new balcony from the existing staircase half-landing.

addition, renovation, Dominic McKenzie Architects

To the rear of the dining room, a new timber sash window echoes the retained sash window at the rear of the bathroom, but is considerably taller (3.5m). Similarly the two timber French doors adjacent are 3m high. These large glazed elements produce a playful, unexpected shift in scale on entry to the lower ground floor and garden.

staircase, Dominic McKenzie Architects

Within the main house the original period details have been retained and carefully restored. Painted timberwork was stripped back and repainted. A new Carrara marble fireplace was added to the ground floor front room, the detail of which matches those commonly found in the local area.

interiors, Dominic McKenzie Architects

The bespoke lower ground floor kitchen and master bedroom storage, was created by a specialist joiner to DMA’s design. The kitchen units are finished in a sprayed finish to match Farrow and Ball’s ‘Hague Blue’. Internally the units have an exposed oak finish. Oak is also used for the timber floors throughout, with a more traditional board finish used on the upper floors and a herringbone pattern for the lower ground level.

bedroom, Dominic McKenzie Architects

The remodelled rear garden comprises a series of planted terraces which step down towards the lower ground floor level from the original rear garden level. A large portion of the existing garden was excavated to achieve this, allowing the lower ground to be fully connected with the garden – previously the basement dining room looked in to a drainage gully. The terraces, steps and patio and lower garden walls are clad in York stone to materially unify the garden.

home office, Dominic McKenzie Architects

Tower House, Dominic McKenzie Architects 5

Tower House, Dominic McKenzie Architects 6

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lavish Pool and Spa Retreat with a Stunning Wood and Steel Structure

ICRAVE Studio recently completed this lavish pool and spa retreat in Amagansett, New York. Description by Icrave: ICRAVE was tapped by Amagansett homeowner, Alex May,...

Oxygen House in Costa Brava / Susanna Cots Interior Design

Luxury single family home, new build, located in the heart of the Baix Empordà area. The house has 5 large suites, each with their own full bathroom. The main suite has a surface of 53 m², with a bedroom, bathroom and dressing room and offers magnificent views of the garden and the swimming pool, with access to the same.

Recycled House / Nick Bell D&A

Recycled House is a semi-detached house designed by Nick Bell D&A, an architecture and design studio founded in 2008. The house is located in Petersham, a...

360 Villa by 123DV Modern Villas

Dutch studio 123DV designed 360 Villa, a single family house for a couple and their beautiful Alaskan malamute dogs. From the architect: This time, our...

Zinc Residence, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

Zinc House was designed for a couple and their three children. They wanted a Lakeview home with a strong connection to the outdoors that preserved privacy in their dense urban neighborhood.

Two-Bedroom Residence Showcasing an Asymmetrical Geometry

This two-bedroom residence, located in Owczarnia, a village near Warsaw, to a large degree owes its form to its owners, who, wanting a personalized, unique look, agreed to a spatial composition that departed from that of the archetypal home.