Transformation and Expansion of a Railway House

- Advertisement -

Transformation and Expansion of a Railway House 1

Utrecht-based studio Zecc Architects has completed this railway house project in collaboration with ZW6 Interior. The project involves the transformation and expansion of a railway cottage next to station Santpoort-Noord. The railway house is on one side bordered by the railway line between Amsterdam and Ijmuiden and on the other side by the National Park South Kennemerland.

From the architect: This former Railway House, built in 1867, is almost brutally shot through with a large Cortensteel volume. On two sides an extension is achieved with hard lines and large glass surfaces, which focuses on the surrounding greenery. The small Railway House literally breaks through its ancient walls outside and provides new insight into landscape. The old railway cottage is on the inside almost unchanged.

Transformation and Expansion of a Railway House 2

The remains of numerous alterations have been removed, leaving a pure and characteristic brick cottage. This old section provides security and simultaneously connects all contiguous open spaces of the house. From the middle of the house you will experience long sightlines and a waterfall staircase connecting the various floors. On the east side a volume is added to the entrance and the living room. In the basement you can find the sleeping area with bathroom. By making the extension narrow and elongated an intimate patio is created on the south side, covered with shells.

Transformation and Expansion of a Railway House 3

On the west side the expansion is oriented in the width. This dining room is linked to the kitchen in the old Railway House. In the Railway House exciting reversals between inside and outside arise.The outside of the house is the interior for the dining room and the patio looks mostly an interior space. Old elements and new additions alternate each other surprisingly. Hard materials meet the gentle atmosphere of the old house. In the interior this variety continues.

Transformation and Expansion of a Railway House 4

Design classics combined with found objects, a persian carpet on the hard untreated concrete, a surfboard next to the dining table and a series of remarkable plants throughout the Railway House. You also can find an extraordinary art collection which gives every space a special and unique atmosphere.

Architects: Zecc Architecten / ZW6 Interior Design
Project: Railway House
Location: Velsen, The Netherlands
Project Architects: Marnix van der Meer, Steven Nobel
Contributors: Bart Kellerhuis, René de Korte, Jeffrey van Schoonhoven
Area 190.0 sqm
Photographs: JR Works / Cornbread

Transformation and Expansion of a Railway House 5

Transformation and Expansion of a Railway House 6

Transformation and Expansion of a Railway House 7

Transformation and Expansion of a Railway House 8

Transformation and Expansion of a Railway House 8

Transformation and Expansion of a Railway House 9

Transformation and Expansion of a Railway House 10

Transformation and Expansion of a Railway House 11

Transformation and Expansion of a Railway House 12

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Canyon Preserve, Texas / Lake Flato Architects

Tucked into the Hill Country canyons, the buildings of Canyon Preserve stair step down steep, rocky slopes of oaks, first growth cedar and hearty indigenous vegetation, creating a secluded and serene setting for this intimate house.

High Street Flats, London / Wimshurst Pelleriti

Wimshurst Pelleriti are developing a small but perfectly formed apartment building in Hampton Wick on the site of two derelict shops.

Old Swiss Mountain House Turned into a Vacation Home

The project, just to maintain the walls in the current state, plans to build a house in the house. The main apartment, created in the north-west part of the complex, is created with the insertion of a wooden box ...

Chestnut House by ValArch Atelier

The first house designed and built by our architect studio is located on a small piece of land between Kopřivnice and Štramberk. It was built in a former recreation area where a large, old Chestnut tree was growing in an overrun field. This beautiful tree was a focal point for this property and the house became known as Chestnut House.

Designer Samuel Wilkinson Has Chosen to Redefine the Bulbs Filament

Plumen 001 is a bulb made by the British designer Samuel Wilkinson in collaboration with Hulger. The designer has proposed himself to bring something new in the lighting domain and he has chosen to redefine the bulbs filament.

RS Apartment in Rio de Janeiro / Studio Arthur Casas

The RS apartment is a project that matches customer demand: surrounded by a 360º view of the Ipanema beach, it is a minimalist yet cozy and friendly place, where the owner family could go to spend some seasons and to receive their friends in Rio de Janeiro.

Glen Park House by McElroy Architecture

We telescoped the Glen Park house apart to gain more height on all levels, and created a double-height entry volume at the street front. A kitchen by Henrybuilt dominates the open plan, and an extension at the back with large sliding doors opens to the garden beyond.

Gumus Su Villas – Mix of Local Architecture and Modern Design

This project was completed by Turkish studio Cirakoglu Architects. Gumus Su Villas consist of 5 villas located over the hills of Gümüslük Village, Bodrum,...

Black & White London Mews House / Threefold Architects

Threefold Architects were appointed to refurbish and reorganise an existing mews property in Primrose Hill. A key aspect of the brief was to maximise...

Rough House / Measured Architecture

The Rough House by Measured Architecture is a single family house and laneway project rooted in the hand-made. With a focus on the relationship...

São Paulo house with an architecture that encourages socialization: Casa IV by Suite Arquitetos

The project implemented by Suite Arquitetos, the Casa IV is a residence from São Paulo that captures your attention through the generosity of the...