Hut on Sleds, Holiday Retreat in Coromandel Beach by Crosson Architects

The Hut on Sleds - holiday house by Crosson Clarke Carnachan (6)

Project: Hut on Sleds
Architects: Crosson Architects
Location: Coromandel, New Zealand
Year 2011
Area: 48 m²
Photo Credits: Jackie Meiring

Integrated into the landscape, amid the white sand dunes, in the Coromandel Peninsula, New Zealand, there is “The Hut on Sleds“, a house for a family with 5 members. Designed by Crosson Architects, the hut measures just 40 square meters and is mounted on two solid wooden sleds that enable it to be moved closer or further away from the beach. This innovative portability is a response to the ever changing landscape due to the coastal erosion. In the hut, the ingenuity is present again, no corner being overlooked. Each available space has been used, everything is simple and functional.

holiday house by Crosson Clarke Carnachan (18)

The northwest facade opens to form an awning, revealing two-storey enclosed with glass and steel frames. These large steel frames function as doors and constitutes the main entrance. Once the facade is lifted, the hut is bathed in the sunlight and has a beautiful view to the sea and the distant Mercury Islands. The mezzanine bedroom is accessed through a hatch to which you get by using a wall staircase . The bedroom has the same charming view offered by the large sea, due to the fact that it benefits from the same glass facade. If you climb further on the ladder, you will get to a terrace that collects rainwater in two gravity tanks. “The Hut on Sleds” is inspired from the traditional idea of kiwi bach (small vacation home in New Zealand). Small, simple and elegant, this holiday hut gets you back in the protective and relaxing center of nature.

— NZIA New Zealand Award 2012/13 / National
— NZ Wood Timber Design Award 2012 / Winner
— Korean Institute of Architects Top 100 International Architects Award 2012 / Top 100
— Urbis (Australasia) Best Bathrooms 2012 / Winner
— NZIA Award 2012 / Waikato Bay of Plenty
— Architectural Review (London) House of the year Award 2012 / Commendation
— Home & Entertaining Home of the Year 2012 / Finalist

Hut on Sleds, Holiday Retreat in Coromandel Beach by Crosson Architects

interiors by Crosson Architects

kitchen, Crosson Architects

interior design by Crosson Architects

bedroom by Crosson Architects

bedroom, Coromandel Beach , Crosson Architects

Holiday Retreat in Coromandel Beach by Crosson Architects

holiday house by Crosson Clarke Carnachan (13)

Hut on Sleds, Holiday Retreat in Coromandel Beach by Crosson Architects

Hut on Sleds, Holiday Retreat in Coromandel Beach by Crosson Architects

The Hut on Sleds - holiday house by Crosson Clarke Carnachan (2)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Siji Minfu Roast Duck Restaurant

Siji Minfu Roast Duck Restaurant in Qianmen, Beijing

Based on this background, Siji Minfu Roast Duck Restaurant, which bears the mission of cultural restoration and inheritance, has been quietly completed. With the stimulation of sensitive taste buds, it opens up a picture of the urban context.

Borne apartments: modern décor combined with original wooden beams

Mesura architecture studio has designed four apartments located in the heart of the Born district of Barcelona. Borne apartments are designed for tourists and belong...
MeMo House by BAM! Arquitectura

MeMo House in San Isidro, Buenos Aires / BAM! Arquitectura

Architects: BAM! Arquitectura Project: MeMo house Project Team: Gonzalo Bardach, Matias Mosquera Location: San Isidro, Provincia Buenos Aires, Argentina Area: 215.0 sqm Photography: Jeremias Thomas The MeMo house, which was...
Old San Francisco Horse Stable Converted into Office Space by Feldman Architecture 2

Scenic Advisement Offices by Feldman Architecture

Upon entering this dynamic space, one’s mind might not immediately jump to the quaint yet historic past embedded into the bones of this Battery St. location. In fact, if not for the humble design elements of Douglas fir beams, high ceilings, and stall like enclosures, there would be no indication of its original purpose.
Reconfiguration of a Lower Level Duplex Townhouse Condo for a Family of Three

Reconfiguration of a Lower Level Duplex Townhouse Condo for a Family of Three

A renovation of a renovation. The lower level duplex of a Clinton Hill townhouse was purchased somewhat half way renovated by a developer. The floor plan worked but it just wasn’t right.

More Articles Like This