Tribeca North Loft / Andrew Franz Architect

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect

In Manhattan’s landmarked Tribeca North area, the 3,000-square-feet top floor and roof of an 1884 caviar warehouse are reconceived as a residence with large open entertaining zones and a fluid connection with the outdoor environment. Tribeca North Loft was designed by Andrew Franz Architect.

Outdoor Connection
The residence is transformed by a relocated mezzanine where a sunken interior court with a retractable glass roof connects to the planted green roof garden above. This gesture of subtracting volume from the interior brings the outdoors into the primary living zones. The roof, peeled back, showers the spaces with natural light. When open, ample air flow enters what was once a poorly ventilated and dark loft. By night, the court acts as an internal lantern illuminating the loft below.

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 1

Historic Dialogue
Embracing the building’s industrial past, a visual discourse between new and old is devised through insertions of modern materials along with restored or reclaimed materials from the loft. A custom steel stair repurposes timbers from the old roof joists as treads and landings. The multiple level residence is unified by a walnut fascia that serves as a conceptual datum.

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 2

Sustainability & Health
To add to its sustainable nature, new and energy-efficient mechanical systems and appliances are employed. The project reclaims and reuses loft materials while bringing in new, locally sourced products including the appliances, retractable glass roof, architectural metal work, and cabinetry. The new roof terrace utilizes reclaimed bluestone pavers and a majority of native plant species that require little water while insulating the environment below.

Architect: Andrew Franz Architect
Project: Tribeca North Loft
Location: New York, NY, US
Size – 3,000 SF
Photography: Albert Vecerka/Esto

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 3

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 4

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 5

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 6

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 7

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 8

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 9

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 14

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 10

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 11

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 12

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 13

Tribeca North Loft Andrew Franz Architect 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Daniella Witte and attractive bathroom „White ala Witte”

Daniella Witte presents us a very nice bathroom, intimate and attractive, inviting us only if the white attracts us, to get inspired for our...

Coastal style – pleasant and relaxing as the sea breeze

The coastal style originates from the houses located on the Coast of America, especially those located on the Atlantic Coast, being loved by everyone...

Helensvale Haus in South East Queensland / Happy Haus

The clients, a young couple building for the first time, engaged the Brisbane-based firm to bring the Helensvale Haus to life as an open courtyard-style home on their medium sized block ...

Pivot Apartment – a Responsive Interior Space for Urban Living

Pivot Apartment is inspired by the Swiss Army knife design; compact and well-crafted with independent functions available when desired. Located in New York City, Pivot...

West Village Penthouse Renovated and Reconfigured as an Open and Airy Home

This sixteen hundred square foot floor through, West Village penthouse with a private roof was gut renovated and reconfigured as an open, airy two bedroom, two bathroom home. A new stair and bulkhead were designed for access to a new multi level roof deck complete with a bar and hot tub.

Whistler Ski Retreat by Olson Kundig Architects

Set in the Coast Mountains of western Canada, Whistler Ski Retreat is a family retreat built to withstand the harsh mountain environment. Elevated ten feet above grade, the main level provides a sense of occupying the tree canopy while also floating above snowdrifts and flood prone lake shore.