Residential ArchitectureRenovation ProjectsTwo Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations

Waverley Street Residences, Ogawa Fisher Architects

Architects: Ogawa Fisher Architects
Project: Waverley Street Residences
Location: Palo Alto, California, United States
Photographer: Cesar Rubio

Two existing homes on one lot became the ideal canvas for bringing together multiple generations and tastes to create a serene family compound: Waverley Street Residences.

Waverley Street Residences, Ogawa Fisher Architects

We transformed the larger home at the rear of the property to fit Ogawa Fisher Architects Principal Lynn Fisher’s family of four. The addition of three major volumes—an airy carport, a spacious entryway, and a kitchen/dining/family room space, all of which open to each other and to the private backyard—expanded living space and created a more immediate connection to the outdoors. By carefully repurposing the interior layout of the original house, the old and new volumes now flow into each other through a consistent treatment of modern details, expansive windows, and thoughtfully placed skylights. Movable components, such as pocket doors and a kitchen island on casters, allow the rooms to expand and contract, depending on the size of the family gathering. The result is a modern sanctuary, tucked away from the bustle of everyday life.

Waverley Street Residences , Ogawa Fisher Architects

The smaller, street-facing home is one-fourth the size of Lynn’s parents’ former East Coast residence. Inspired by the challenge to provide ample storage while leaving plenty of room to age in place, we created an open plan around key heirloom furniture pieces and also designed new built-in furniture throughout the home. The interior is spare and bright, with abundant natural light throughout the open plan; the exterior is formal yet inviting to tie in with the neighborhood.

Waverley Street Residences, Ogawa Fisher Architects

Between the two homes, a lush courtyard invites family and friends to gather and enjoy each other’s company.

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 4

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 5

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 6

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 7

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 8

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 9

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 10

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 11

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 12

Two Existing Homes Have Been Transformed to Bring Together Multiple Generations 13

Waverley Street Residences, Ogawa Fisher Architects

Waverley Street Residences, Ogawa Fisher Architects

Llull Apartment, Barcelona / YLAB Arquitectos

Llull apartment was open to the public during Barcelona Design Week 2019. The event was presented thanks to the collaboration of prestigious international design companies such as Franke, Bticino, JNF, Hobby Flower, Fusteria Gurdó, Admonter, Delta Light, Ikebe, Silent Gliss, Novy and Cristina.

Contemporary Art – Eccentricity of Wood by Olga Oreshyna

„In my belief, wood retains the spirit of the living tree and I just try to honour it. Wood is an excellent medium. It’s...

Taipei Open Flat – Wood, Redbrick, and Concrete for a German Lifestyle

Project: Open Flat Interior Design: KC Design Studio Project Team: Chun-ta, Tsao, Kuan-huan, Liu, Area: 120 sqm Location: Taipei, Taiwan Project Year: 2016 Photography: KC Design Studio This Taipei Open Flat was...

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Situated on Bowen Island’s West Coast, the Collingwood Residence by Frits de Vries Architects is located on a private 10-acre lot surrounded by forest.

Huda Restaurant – Symbiosis of Traditional Culture and Contemporary Aesthetics

Huda Restaurant invited designer WU Wei to preside over the renovation of a Siheyuan in the core area of Beijing. In this case, WU Wei combined the traditional Siheyuan with the contemporary spirit of space and the demands of new formats.

Related Articles