London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space

Architects: Henley Halebrown Architects
Project: Conversion of London Industrial Warehouse
Location: St John Street, London EC1, United Kingdom
Area: 2,000 sqft
Photographer: Courtesy of The Modern House

Positioned on the second floor of one of Clerkenwell’s finest warehouse buildings, this extraordinary apartment has been distinctively designed by Henley Halebrown Rorrison Architects. Measuring around 2,000sqft, the singular space celebrates the original fabric of the building with great honesty.

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 1

The space is predominantly open plan, sub-divided only by two separate shuttered-concrete stacks that form the bathroom and dressing area. The elegant cantilevered stainless-steel kitchen is the only other fixed structure.

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 2

The living area is demarcated by a rectangular birch-ply panelled floor with a concrete-screed surround. A succession of concrete pillars line up along the centre of the room, providing natural breaks in the space. The exposed brick walls and high concrete ceilings reflect the building’s industrial past.

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 3

There are large windows at each end of the room that allow east and west light to infiltrate the space, whilst warm-toned vertical strip lighting illuminates the space at night. A double door opens to a Juliet balcony that has leafy views over the quiet street behind the building. All the windows are equipped with opaque roller blinds that can be used to diffuse the sunlight.

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 4

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 5

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 6

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 7

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 8

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 9

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 10

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 11

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 12

London Industrial Warehouse Converted Into Versatile Living Space 13

Must Read

Neskowin Beach House Designed Like a Box of Cedar, Hemlock and Stone

Neskowin Beach House Designed Like a Box of Cedar, Hemlock and...

Sited on a wooded hillside above the Central Oregon coast, the Neskowin Beach House occupies a small but dramatic site. The three-bedroom home is composed as a simple box of cedar, hemlock and stone, with subtle modulations that orient to the coastal landscape and surrounding mountains.