Residential ArchitectureHousesEffra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

Effra House – Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

Project Name: Effra House
Architecture and Interior Design: Studioort
Structural Engineering: Blueengineering
Styling: Alex Dallison
Location: Herne Hill, South London, United Kingdom
Completed 2019
Photo Credits: Anna Batchelor
Text and Photos: Courtesy of Studioort

Effra House involves the full reconfiguration of a South London Victorian terraced house.

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

The scheme extends and opens up the entire Ground floor, which was conceived as one large space, with a series of playfully arranged oak elements defining different areas. Local planning laws were exploited to add a spacious mansard roof in order to accommodate 2 additional bedrooms including an En-suite bathroom.

kitchen, Studioort

One weakness of a typical terraced house is the narrow entrance, which usually doesn’t leave enough space to hang coats or take off your shoes, let alone to bring in a bike or pram. Studioort addressed this by moving a structural wall and adding storage, seating and a niche for a bike.

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

A full height bookcase in the centre of the Ground floor plan conceals a moving wall, which allows closing off the living space from the staircase when needed.

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

The dix blue staircase continues seemingly into the kitchen and forms a visually dominant element, connecting the different spaces.

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

interior architecture, Studioort

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

bathroom, Studioort

suite, Studioort

Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

Effra House - Reconfiguration of a Victorian Terraced House by Studioort

Zen House by FORM Bureau

The Zen house is located in the suburbs of Kiev city, on the territory of a cottage village, surrounded by deciduous and pine forests. Customers invited the FORM Bureau to work with the interior.

Fresh Update to an Aging Home for a Young Couple

On a lushly treed street in midtown Toronto, this project brought a fresh update to an aging home for a young couple with a growing family. Central to their desire was an open communal space that would accommodate their extended family and large social gatherings.

Fishleigh Drive Residence by Taylor Smyth Architects

The clients, Jesleen and Jihad, a young professional couple expecting their first child, approached Taylor Smyth to design a new residence, having been impressed by one of their other contemporary houses nearby ...

Box House in São Paulo Designed for a Young Architect

The Box House, located in a residential neighborhood of low verticalization in the city of São Paulo, was designed for a young architect (Flavio Castro), to himself.

Related Articles