PhotographerChase Daniel Architectural PhotographerUrban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Project: Urban Retreat in Austin
Architect, Builder, Developer: Ravel Architecture
Location: Austin, Texas
Project size: 2179 ft2
Site size: 4123 ft2
Completion date 2020
Photo Credits: Chase Daniel
Text and photos: Courtesy of Ravel Architecture

E2211 is an urban retreat in Austin Texas that was developed, designed, and built by Ravel Architecture.

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

A poured-in-place concrete wall serves as a boundary to a private north facing entry garden. The building is justified to the back of the lot in order to maximize the outdoor space. Large double story glazing connects the dining area and courtyard for indoor/outdoor feel. The home features a semi-connected kitchen with built-in appliances – for entertaining and discreet conversation zones. The ground floor master has exterior access and unique combination bathroom-closet. The second floor den overlooks the dining room out to the northern yard. A southern clerestory window balances light throughout the year, helping to provide natural illumination to every room in the house. Hand made rift-sawn white oak cabinetry is featured throughout the home.

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

First Floor Plan, Second Floor Plan

What was the brief?
Since we were the developers of the project, (our own clients!) the brief was for us to design a home that would be worthy of long-term care. We wanted to make a statement about how more housing should be developed directly by architects.

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

What were the key challenges?
The lot is small for Austin, typical lots are about 50% bigger. The home fronts Austin’s Light-Rail which many developers see as a risk.

dining area, Ravel Architecture

What were the solutions?
The building was pushed to the back of the lot and a concrete wall was placed at the front in order to maximize the privacy of the yard and ensure that large openings were possible and private. The concrete wall also creates a sound barrier for the periodic passing of the train. We actually really enjoy seeing the train pass from the second floor loft.

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Who are the clients and what’s interesting about them?
We (Ravel) are the clients for the project. This is interesting because this project is an example of an architect-led development. I wouldn’t call the project “no-compromise” as we do have restrictions, but I think its a great example of “low-compromise”

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

What are the sustainability features?
The home features low maintenance metal siding, spray foam insulation, a high efficiency zoned HVAC, natural light in every room. SOLAR ready

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

How is the project unique?
This project is unique because it is an example of an Architect-led home development. The project serves as an example of a higher standard of development that can be achieved when buildings are developed by Architects instead of just developers.

kitchen, Ravel Architecture

bedroom, Ravel Architecture

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

site plan

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

bathroom, Ravel Architecture

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

Subscribe to our newsletter

Apartment in Prague with a Completely White Interior

Who does not love white? How much white can be used in an apartment? It is true that white requires more attention and is more difficult to maintain, but in the same time it turns the old into new, refreshes the space and supports light.

KHE House, Quang Nam, Vietnam / K.A.N Studio

KHE House holds so many nostalgia of a family original from Hoi An ancient town, which is one of the most important requirements for the architect playing with the idea of the project.

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A high-end loft extension maximising the properties potential by adding a fourth bedroom, dressing room and bathroom to a family home in Essex. The aim was to create a sleek luxurious retreat for the homeowners while adding an extra 25sqm of habitable space.

Totoro Collection by Kateryna Sokolova

When I was creating the Totoro collection, I aimed to design objects that resemble imaginary friends some children have.

Rock The Loft by Nido Architecture / Paris

Located in Paris, Rock The Loft is an apartment designed by Nido Architecture. Description by Nido Architecture: For this glazed-façade long loft located in Bastille,...

Recommended Stories