Wood House with Single Level “Built at the Height” on a Metal Frame

Wood house with single level built at the height on a metal frame (1)

Highway House is a family home designed by Melbourne-based Room 11 Studio. This wood house has an area of 135 sqm and is located in Dynnyrne, Tasmania.

The architect’s description: Floating along the sheer slopes of the southern outlet, this compact (135m2) single level house is arranged as an east/west elongated box with all rooms facing North for solar gain, natural light and the expansive view of the Derwent River and the City of Hobart. Living areas are shaded in summer by both the roof overhang and custom external battened screens that slide the full length of the Northern facade.

Timber house with single level built at the height on a metal frame (5)
Accessed via a southern circulation spine, the internal spaces are divided into private and public areas by a central enclosed deck with a roof void to allow sun and breezes into the depth of the plan. A covered deck to the west provides summer afternoon shade to living areas. The two external decks that break the plan allow for a series of sliding doors and galleries of louvered windows to aid in natural cross ventilation.

Timber house with single level built at the height on a metal frame (11)

Landscape retaining walls are bluestone-spall filled rigid gabion cages that don’t require concrete footings and provide for natural drainage. This lightweight timber building responds quickly to heating and cooling and is well suited to Tasmania’s temperate climate.

Location: Dynnyrne, Tasmania
Team Nathan Crump
Photographers: Jasmin LatonaBen Hosking

Timber house with single level built at the height on a metal frame (4)

Timber house with single level built at the height on a metal frame (6)

Timber house with single level built at the height on a metal frame (9)

Wood house with single level built at the height on a metal frame (9)

Timber house with single level built at the height on a metal frame (8)

Timber house with single level built at the height on a metal frame (7)

Timber house with single level built at the height on a metal frame (12)

Wood house with single level built at the height on a metal frame (3)

Timber house with single level built at the height on a metal frame (10)

Wood house with single level built at the height on a metal frame (10)

Wood house with single level built at the height on a metal frame (2)

Wood house with single level built at the height on a metal frame (11)

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Skyline Loft / Sergey Makhno Architects

Design studio: Sergey Makhno Architects Project: Skyline Loft Designers: Sergey Makhno, Alexander Makhno Location: Konovaltsa 26A, Kyiv, Ukraine Year: 2016 Area: 70 sq m Text and images provided by Sergey...
The Quayside, an Innovative Mixed-Use Development by CL3 Architects

The Quayside, an Innovative Mixed-Use Development by CL3 Architects

The Quayside is an innovative mixed-use development that promotes a healthy working environment mixing work, dine, recreation, relaxation into a green oasis amidst an industrial neighbourhood in Hong Kong.
Javornik Distillery 9

Javornice Distillery / ADR Architectural Studio

Javornice Distillery project was completed by ADR, an architectural studio founded by Ales Lapka and Petr Kolar. At the site of the original farmhouse from the...
Numeroventi in Florence Designed for Co-Living and Studio Working Space 7

Numeroventi in Florence Designed for Co-Living and Studio Working Space

Three apartments offer travellers and artists a home away from home. Five metre ceilings with large windows; designed specifically for relaxation ideal space(s) in which to unwind. Numeroventi is a guesthouse and a exhibition space.
Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

A monochromatic house that is recessed and hidden behind the continuous concrete wall. This wall becomes a part of the interior by creating the grey wall through the entire apartment and becomes a limit between common spaces and nature.

More Articles Like This