PhotographerAdrien Williams PhotographyLa Casa: Inspired and Elegant Wooden Surfaces

La Casa: Inspired and Elegant Wooden Surfaces

La Casa

Architects: MXMA Architecture & Design
Project: La Casa of Paul & Sigi
Architect in Charge: Maxime Moreau
Project team: Nicolas Labrie, Laurie Bélanger, Francis Raymond
Location: Le Plateau-Mont-Royal, Montreal, QC, Canada
Area: 104.0 sqm
Project Year 2016
Photography: Adrien Williams, Giorini

” La Casa ” of Paul & Sigi faces the important greenery of Parc Lafontaine in Montreal, hence the use of wood in the indoor spaces. The project, realized by MXMA Architecture and Design, was inspired by the park’s abundant foliage.

Located in the heart of Montreal’s Plateau-Mont-Royal borough, facing Lafontaine Park, this turn-of-the-20th-century duplex recently underwent a major interior transformation. In ” La Casa “, wood is used in different ways. The continuity of the wooden surfaces accompanies us in our movements while ordering spaces. The quality of the wood gives a homogeneous, natural and living aspect to the project.

La Casa 1

As we enter the home, at the second floor level, we discover a vast wooded area that gradually unfolds as you look into to the inner reaches of the space, resembling the character of a branch. Composed of solid planks of white oak, this branch is arched and deformed, redefining the sense of being at home in the city. Wood surfaces extend continuously into the space, metamorphosing into floors, walls, ceilings, handrails and even built-in furniture.

La Casa 2

The organization of the living spaces revolves around the architectural form of the ceiling. Continuity of wooden surfaces becomes the organizing principle of the home’s more public areas, such as the entrance, the living room, the dining room and the kitchen. It creates an experience of movement that leads to the third floor, where the more private areas, including three children’s bedrooms and the master suite, are located.

La Casa 3

The natural, vibrant ambiance of ” La Casa ” is enhanced by the irregular surfaces of the ceilings. Their angular volumes adjust to the conceal the new structure, which includes an imposing steel beam (33 feet long) that supports the third floor. They also cover all the ventilation ducts. Finally, the ceiling melts comfortably into the structure of the existing staircase and then unfolds to become a railing on the third floor, like a flower opening up towards the sunlight, which enters the space through a large skylight.

La Casa 4

The woodwork gives the home a homogeneous, natural and lively feeling. Technically, it demonstrates how wood can be used to provide flexible and complex solutions with a high-quality finish. Surfaces, materials and light resonate together to create a living space that emanates warmth and is inspired by its context.

La Casa 5

La Casa 6

La Casa 7

La Casa 9

La Casa 10

La Casa 11

La Casa 12

La Casa 13

La Casa 15

Thank you for reading this article!

How To Plan Your Office Renovation Before You Move

Unfortunately, an office renovation is as big a deal as if you were to undertake a full-scale move, even if you are just shifting around your existing office space to allow the renovation to proceed.

LM Guest House is a Contemplative Retreat for Weekend Visitors in Dutchess County, NY

The LM Guest House integrates a number of sustainable design strategies, including geothermal heating and cooling, radiant floors, natural ventilation, motorized solar shades, photovoltaic panels, and rainwater harvesting for irrigation, in addition to an elegant structural design.

Sophisticated Home in Sao Paulo by GRADE

GRADE completed a sophisticated home in Sao Paulo for a distinguished global jet-setter seeking a cosmopolitan refuge that differed from traditional Sao Paulo residences....

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

The architectural style of the Oblong house is based on the characteristics and cultural context of the site. The goals of its design were authenticity, simplicity, locality and sustainability. The building’s idiom is simple; an oblong that settles naturally into the landscape of the open field.

Anaz House, Santander / Garciagerman Arquitectos

The Anaz house lies adjacent to the plane-tree covered path, and can be understood as another pavilion along the way to the palace’s entrance sequence. The Project is located in a rural enclave close to the village of San Vitores, a few kilometres away from the Atlantic Coast, and in the former grounds of the Torreánaz Palace.

Related Articles