PhotographerEma Peter PhotographyVancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces

Architects: Frits de Vries Architects
Project: Vancouver House
Location: UBC Endowment Lands, Vancouver, Canada
Square Footage: 4,750 s.f.
Photography: Ema Peter

Located in the ‘Little Australia’ neighborhood of the UBC Endowment Lands, in Vancouver, this 4,750 sq.ft. residence was conceived as an exclusive, for-market home.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 1

Located directly adjacent to Pacific Spirit Park, the FdVA design team identified the forest setting of the neighbourhood as the driving design element. The Vancouver house is conceived as a pavilion in a park: a loose arrangement of simple, bold elements that float in a park-like atmosphere.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 2

With ample garden and courtyard spaces, the design puts an emphasis on outdoor living, with strong visual and physical connections to the natural forest landscape. Privacy is meticulously balanced with the panoramic forest views.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 3

The stone-clad, ‘solid’ half of the house contains the bedrooms, kitchen, bathrooms and other services. The transparent, ‘pavilion’ half contains the living and dining rooms, and the upper floor roof terrace. The house is sited to the east of the property to allow more natural light onto the site and into the home, and enables the garden to wrap continuously around the house, creating a naturalized setting for the house that blends with the forest.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 4

An excavated and landscaped garden courtyard gives the lower floor of the pavilion a direct connection to the garden, while a more structured garden courtyard in the rear allows natural light to lower-level guest bedrooms.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 5

A garage / studio resides to the periphery of the rear garden. Visually connected to the main house by utilizing similar slatted wood cladding, and a cantilevered roofline, this small building encloses the rear yard to enhance privacy, while its living, green roof provides a visual connection to the parkland across the street when viewed from the upper floor of the main house.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 6

This is a LEED Gold for Homes Certified project that FdVA achieved through a holistic approach to sustainability. Rather than relying on ‘bolt-on’ technology, an integrated approach was taken with this house using both passive and active strategies to comply with LEED, while creating an exciting, vibrant home for living.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 7

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 8

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 9

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 10

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 11

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 12

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 13

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 14

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces15

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces 16

Loft Sucre in the Attic of a Former Distillery Built in 1916, Barcelona

Loft Sucre was designed by Spanish studio Barasona Diseño y Comunicacion and is located in an industrial building that served as a distillery in 1916, near...

Stunning Light-Filled Home Renovation Project in Brooklyn

The layout was configured as an open, airy twenty by fifty foot by ten foot tall primary living space on the parlor floor lined on one side by a full-length bookshelf, art wall, and cat circulation and lounge space. This is a stunning light-filled home renovation project in Brooklyn.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

We have completed a radical new front of house space and studio theatre for the Grade I listed Bristol Old Vic, the oldest continuously working theatre in the English-speaking world

Ashtead Kitchen Extension by Ashton Architecture

We were originally approached to undertaken internal structural modifications to create a larger living space at the rear of the family home, extending into the existing conservatory.

One Medical Headquarters in San Francisco

One Medical hired BCCI Construction, in partnership with BHDM Design, for the design-build delivery of their new three-story headquarters in San Francisco.

Related Articles