PhotographerMilena Villalba PhotographyVernacular Penthouse in Valencia, Spain

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (1)

El Fabricante of Espheras recently have completed Vernacular Penthouse in Valencia, Spain.

Description by architect: I remember my grandmother telling me how her house was, full of light and joy… The Vernacular Penthouse is a chance to reflect about Valencian houses and a possibility to experiment between traditional and contemporary architecture.

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (4)

Between the Valencian farmlands, there’s a village whose landscape is dominated by orange trees. An ancient brick factory recalls the splendours of a past time. Near the city centre, and surrounded by buildings of the 20th century, there’s an empty dwelling that became Vernacular Penthouse. You can hear the blinds opening to let you see the tiled roofs of the neighbourhood, while the light has the leading role, filling the whole house. Under your feet, a carpet made of clay invites you to walk barefoot.

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (5)

Just after going through the main door, you can find the larder, full just as my grandmother would have desired; that’s where everything needed in a current kitchen is hidden. Furthermore, there’s the house’s table, large and long, where the family meets around for meals. In the dining, two protected windows light up the room. The ceramic skirting board reminds me of my grandmother’s house and the white wooden blinds are rolled up to let the Sun bathe the living. The sea wind goes through the windows to the other side of the house. You can feel the fresh breeze.

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (7)

One step forward, there’s a curious device, called “aiguamans” by my grandmother; a new-ancient furniture that hides the washbasin and generates some privacy. Its materials are kind to the white ceramic, the clay and the whitewashed walls.

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (2)

Through the corridor, a weak golden light follows you, creating an atmosphere between light and dark that envelops the bedroom. The bathroom is open to the corridor, so they both benefit from the other. The furniture that was larder in the kitchen becomes a wardrobe here. Wooden blinds hide the clothes and the path to the bath, making the house tidy.

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (3)

Clay has been our fellow traveller, guiding us through the penthouse. Every step has been made on the presence of this infinite carpet. I’m sure that my grandmother would like living in Vernacular Penthouse, she would feel just like home.

Architects: El Fabricante de Espheras
Location: Valencia, Spain
Constructor: Elo construcciones
Area: 120.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Milena Villalba

 

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (8)

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (9)

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain 13

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain 14

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (6)

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (11)

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain (12)

Subscribe to our newsletter

Bracketed Space House, Texas / Matt Fajkus Architecture

Bracketed Space House is a spacious Texas dwelling designed by American studio Matt Fajkus Architecture. This 4,849-square-foot home was designed for a young urban family...

Summerhouse H / Johan Sundberg Arkitektur AB

Summerhouse H is located on the southern coast of the Skåne-region in Sweden, in a scenic location just a couple of metres from the beach. The house has views both towards the Baltic Sea to the south and the heathland to the east.

Wood Block Residence / Chadbourne + Doss Architects

The Wood Block Residence is a reimagination and reconstruction of one of the iconic Seattle architect Fred Bassetti’s earliest designs. Fronting a busy street, the owners wanted to create a protective shelter for family life.

Tobi Sofa, a New Design Icon Created by Elena Trevisan for Rexite

Tobi Sofa, a new design icon imagined and created by Elena Trevisan and produced entirely in Italy by the historic brand Rexite, tells of timeless elegance.

Modern Concrete Apartment Softened By The Wooden Notes in Kiev

The concrete apartment was created for the Mother of our client, we presented his interior NPL Penthouse two years before. Both are in a similar new concrete structure of houses. Both have a skyline view.

Recommended Stories