Residential ArchitectureRenovation ProjectsVictorian Slot House by Studio Octopi

Victorian Slot House by Studio Octopi

Victorian Slot House Studio Octopi 4

Architects: Studio Octopi
Project: Victorian Slot House
Location: London, UK
Photography: Jack Hobhouse

Victorian Slot House is a terraced house in north London recently redesign by Studio Octopi, a creative architecture practice based in central London, established in 2013.

The house had been extensively modified in the 1980s and suffered from a fragmented plan, poor connectivity between the principal living spaces and restrictive ceiling heights. The design sought to recapture and preserve the original proportions of the Georgian terrace building, whilst reinterpreting the layout to suit modern family living.

Victorian Slot House Studio Octopi

A 10m high glass infill extension between the closet wing and the neighbouring property, divided as two sash windows, forms a double height living room at basement level and a master ensuite at first floor. An open tread stair allows views to stretch from the basement across the double height space to the first floor.

Victorian Slot House Studio Octopi 1

The closet wing was extended in brick to match the existing; this enabled the upper floors to be remodelled with increased head height and improved visual connectivity with the main house. The upper closet wing windows take reference from the adjoining property; at ground floor the window stretches down to the basement echoing the double height space behind.

Victorian Slot House Studio Octopi 3 A polished concrete floor in the basement extends out to the garden where a planted green wall allows maximum use of the terrace for entertaining. The refurbished and extended house is 250sqm, with 30sqm of outdoor space.

Victorian Slot House Studio Octopi 5

Victorian Slot House Studio Octopi 9

Victorian Slot House Studio Octopi 11

Victorian Slot House Studio Octopi 12

Victorian Slot House Studio Octopi 13

Victorian Slot House Studio Octopi 15

Victorian Slot House Studio Octopi 17

Subscribe to our newsletter

Whistler Residence by BattersbyHowat Architects

Architects: BattersbyHowat Architects Project: Whistler Residence Project Team: David Battersby, Heather Howat, Tillie Kwan Location: Whistle, British Columbia, Canada Structural Consultant: Equilibrium Consulting Envelope Consultant: JRS Engineering Ltd. Area: 1050.0...

Brooklyn Townhouse by Murphy Burnham Buttrick Architects

A commodious 19th century Brooklyn townhouse, located in an historic district, was renovated and expanded to create contemporary, luminous interiors filled with spaces and design elements that reflect the interests of its young family.

North Carolina Modernist House with a Perfect Transition Between Interior and Exterior

Situated in Charlotte, North Carolina, Nethermead Residence was designed by Carlton Architecture in transitional style ( also known as "classic with a contemporary twist"). Description by Carlton Architecture:...

Ruckers Hill House by Studio Bright

A prominent, corner sited Edwardian on the crest of Ruckers Hill, has been restored and enlarged with new living spaces in a separate rear-garden pavilion.

Hawaiian Summer Camp by Walker Warner Architects

The Kahua Kuili residence was conceived as a modern interpretation of a classic Hawaiian summer camp. The project site is located at the base of the island’s large cinder cone, Pu’u Kuili, and offers expansive views of the Pacific Ocean and Kua Bay as well as mountain views to Hualalai.

Recommended Stories