Residential ArchitectureHousesIron Maiden House by CplusC Architectural Workshop

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop

Architects: CplusC Architectural Workshop
Project: Iron Maiden House
Lead Architect: Clinton Cole
Location: Longueville, New South Wales, Australia
Area: 287m2
Year 2018
Photography: Murray Fredericks & Michael Lassman

Iron Maiden House was designed for a family of five who wanted a home which celebrated the Sydney climate after returning from many years living in Hong Kong.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 1

The design delivers generous living and entertaining areas which flow to outdoor areas at ground level, while an elevated external corridor connects the children’s bedrooms which have outlook onto green spaces and the swimming pool.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 2

Located in Sydney’s lower North Shore, Iron Maiden House enjoys views of the Lane Cove River and the Sydney CBD. The home is consistent with the immediate neighbours in terms of setbacks and maximum height. However, the form is a modern reinterpretation of the gable houses typically found in the area.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 3

The design provides a public presence while preserving privacy on an exposed site. The distinctive cladding is a nod to the iconic Australian vernacular material which is intended to age over time, developing rusted edges.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 4

A key aspect of the clients’ brief was for a home that had a strong relationship to nature and space to entertain and grow with the family.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 5

The elongated form was designed to maximise links to the outdoors by directing all openings inwards to the central pool and outdoor space, supplemented by the ability to open the house up to create flow between multiple indoor and outdoor spaces when entertaining.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 6

The separate bedroom wing enables the children to build their independence. Bedrooms overflow onto the generous decked walkway, creating more usable space for the kids and gives the hallway a new lease on life.

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 7

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 8

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 9

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 10

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 11

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 12

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 13

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 14

Iron Maiden House by CplusC Architectural Workshop 15

Subscribe to our newsletter

Raw Concrete and Black-Painted Metal Give Industrial Feeling to Jacobs-Yaniv House

Jacobs-Yaniv Architects designed this inspiring modern family residence, situated in Herzliya, Israel, in 2016. Jacobs-Yaniv house is a house of two architects and two children. The design of our own home was an ongoing process of about 6 years.

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects

Project: Astley Castle / Construction of a new house within the remains of a Grade II* listed historic structure Architects: Witherford Watson Mann Architects Location: Astley,...

Westview Cliffside Residence / McCollum Studio Architects

This elegant contemporary custom is perched on a steep hillside in Austin, Texas. While it overlooks a natural wet weather creek and the hill country of west Austin, this single family home fits the needs of a growing family as well as it fits the challenging site its on.

Versatile Storage Unit by Etta by Dossofiorito

Etta by Dossofiorito is a versatile storage unit, multifunctional furniture that display and store objects, and act as a space divider. It is composed of a platform with four removable elements: a small round shelf, two shapes of uprights and one upholstered backrest.

Scandinavian and Minimal New York City Loft

This duplex Penthouse with rooftop is located in the heart of TriBeCa on one of the few original cobblestone streets. The owner of the building has Scandinavian roots so it was natural to have a very clean Nordic approach to the interior design.

Recommended Stories