House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

Project: House Akerdijk
Architects: Arjen Reas Architecten
Location: Lijnden, the Netherlands
Area: 130.0 m2
Year 2019
Photo Credits: Luc Buthker
Text by Arjen Reas Architecten

On the Akerdijk in Lijnden we have had the opportunity to develop a dyke house for a single family in a place where there is a lot of dynamism due to special views, a deep back garden and the level difference that is present because of the dyke.

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

By embracing the current adjacent buildings and conditions of this location, a form has emerged that radiates simplicity and focuses with two large projecting glass fronts on the water with the city of Amsterdam on the other side.

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

The black wooden ventilated façade in combination with a black metal roof ensures that the shape remains a whole and the large projecting windows with their reflection suit the house Akerdijk in an appropriate way. At the rear, the horizontality of the broad ground floor is emphasized by the large glass façade, which makes you directly part of the garden and makes the internal space feel even larger then it actually is.

living room / Arjen Reas Architecten

The ground floor is built as a split level with an office and TV room on the dyke level and through a wide staircase you can reach the sitting area with the kitchen, where you have a view of the deep back garden with adjoining terrace.

living room / Arjen Reas Architecten

On the first floor, the family has two kid’s rooms, two bathrooms and a large master bedroom with a view over the dike.

kitchen / Arjen Reas Architecten

stairs / Arjen Reas Architecten

bedroom / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

bathroom / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

House Akerdijk / Arjen Reas Architecten

Subscribe to our newsletter

Steelform Factory – The Concrete Defines the Industrial Building

The Steelform project consists of expanding the existing factory unit to the west and south, with the construction of a new pavilion and an administrative building.

La Olga Apartment in Barcelona

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

This Mexico City House is Conceived as a Harmony Between Architecture and Lush Gardens

Casa O' is a Mexico City house designed by Despacho Arquitectos HV. The house was designed and built as a harmonious cohabitation between architecture...

Oak Tree House, Melbourne / Kennedy Nolan

A project in the venerable tradition of alterations and additions to heritage houses - a testing ground for Architect’s ideas. This adaptive re-use of a double fronted Victorian house incorporates a re-working of the existing house, a new pavilion forming a central courtyard

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa SONASTÉRIO is a project of hybrid features combining a complete audio recording studio with a hosting structure offered to users in case of need for more relaxed and extended work.

Recommended Stories