Village House Woodend by Glow Design Group

Village House Woodend by Glow Design Group

Project: Village House Woodend
Architects: Glow Design Group
Builder: Boyd Homes
Location: Mount Macedon, Victoria, Australia
Year 2019
Photo Credits: Jack Lovel Photography
Text by Glow Design Group

This house started with a land purchase and a dream of a home by the clients overlooking Mount Macedon in Woodend Victoria.
I had recently completed the 700 haus in nearby Trentham and was so proud I put up a sign out the front to advertise my business. The strange thing was that as I erected the sign I laughed, as hardly anyone drove down the road and would see the sign. Through sheer luck and chance future clients did pass by and contacted me to commence what became the Village House Woodend.

terrace, Glow Design Group

The brief
The clients showed some images, their ideas generally were of a ‘ranch ’styled house. It was a bit more Texan in feel, and this was fine as I had been influenced before by a Texan design.

Village House Woodend by Glow Design Group

The brief was a lot more specific in some ways of the type of rooms they wanted. They had listed the rooms and then added dimensions that they thought would be ideal for each.

This led me to the computer where I put the rooms into my program to draw up in two dimensions. I then printed them out, cut them out and began moving them around to form a plan.

Village House Woodend by Glow Design Group

Aims of the general layout were, outlook-utilising views to Mount Macedon, aspect-keeping as much Northern sun as possible, landscaping-the clients are keen on gardens and landscaping so views and connection to garden very important. Access to garden and mudroom from various areas of the house needed links.

Village House Woodend by Glow Design Group

General layout needed to signpost the front door so it was visible and easy to find from street, make sure travel distances were thought out. This led to the garage having a small link to the butlers pantry then the kitchen. Mudroom could also not be too far from anywhere.

living room, Glow Design Group

Separate sleeping area zoned away from living areas. I also needed to design for overseas visitors to stay. This was achieved through making an extra bedroom slightly larger and could generally be used as a playroom. When visitors arrived, it would be a place for them to stay and children would then interact more as excluded from this room.

kitchen, Glow Design Group

Design Development
Concepts show possible floorplans and rendered images in three-dimensional form to allow the clients to see the possibilities of the design.

The design is then developed with them to make it work for the family, in this case and expanding family. We looked at the set-up and spaces, designed in for furniture, artwork and other changes that allowed for their needs.

Village House Woodend by Glow Design Group

My idea of the entry was that visitors would be slightly compressed by a lower ceiling height whilst waiting for someone to answer the door. Windows would give a glimpse of seeing inside to the kitchen but give them an anticipation. Then as they enter a hub which would then expand outward and upward to impress.

High ceilings in these Northern rooms would also take some of the heat load and balance them thermally.

bathroom, Glow Design Group

Woodend is in one of Victoria’s coolest climates, so thermally greater insulation needed to be provided. Windows by AWS are all double glazed. The board and batten effect on the external cladding is a Hardie Flex system. I am not keen on blue board rendering as cracks can appear. This surface leads to nice shadow lines and expansion joints which are hidden by the battens.

bedroom, Glow Design Group

The house when complete, was not all the way there. Landscaping was an important part. The stonework helped bed the house but KM Landscape design really set the scene by blending the house with its garden. Katheen and her team were able to run me through her ideas to ensure there were no clashes with the design intent architecturally. The use of my software providing three dimensional models we could test were invaluable throughout the design stage, testing materials and colours but also for the landscaping. The garden will be featured on an upcoming Dream Gardens episode on the ABC.

Village House Woodend by Glow Design Group

Name-originally it was along the lines of gable house due to the many gabled roof forms-but this has been done a lot. The house itself looked like a Village and was located in a Village so this was it.

plan

Awards Village House Woodend:
– 2019 WINNER Residential Design: New House – $600K-$1M Construction Cost
– 2019 WINNER Excellence in Use of Lightweight Materials
– 2019 WINNER James Hardie Award

Village House Woodend by Glow Design Group

Village House Woodend by Glow Design Group

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA 5

Casa Piraja in Sao Paulo Renovated by Estudio BRA

Belonging to the third generation of the same family, Casa Piraja in the city of Sao Paulo was renovated to receive the new residents, a young couple and their dog. The overly compartmentalized spaces with low lighting and low ceiling did not meet expectations.
Lantern House and Studio, Simon Gill Architects 14

Lantern House and Studio / Simon Gill Architects

Lantern House is a modern family home in South West London. This scheme adds new accommodation – a new bedroom and dining space in the house and an enlarged studio at the end of the garden – as well as reconfiguring and refurbishing the existing.
Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 6

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design

The project presents the renovation of an apartment located in a building on the ‘Eixample’ neighbourhood, Barcelona. Originally, the apartment presented a decayed and dark image due to the excessive subdivided rooms.

Modern Retreat Home Features Wood and Steel Facade

Designed by Fredman Design Group, this modern retreat has a facade of wood and steel shipping containers. Located in Union Pier, Michigan, the retreat...

Domestic Gathering – Carpet by Stephanie Langard

By using appropriately primitive materials and craft techniques, designer Stephanie Langard has created Domestic Gathering Carpet. Its purpose is to bring people together who...

More Articles Like This