Residential ArchitectureRenovation ProjectsDouble Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne

Double Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne

Double Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne

Project: Double Storey Extension / Power House
Architects: Glow Design Group
Stylist: Beckie Littler
Location: Williamstown, Melbourne
Photography: Jack Lovel

Description by Glow Design: The powerhouse is a double storey extension to a single fronted Victorian in Williamstown Melbourne. This design took its name from the client an electrician with a dream to extend the house into a more open and spacious design, not to mention more cabling and automation than I had seen before. The couple I was working with were great to work with and knew what they wanted from the design. It would incorporate a double storey to the rear to allow for a pool and pizza oven.

Double Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne 1

Design on this project was initially quite smooth, designing for the spaces required, and opening up the rear the concepts went well at achieving the required design aims.

Single Fronted Victorian in Melbourne

The existing rear of the house was a bit of a mess. There were tiny rooms acting as bedrooms and each previous extension had added a bit without considering the overall layout. Things to keep in mind when designing are, working with the original house, retaining ceiling heights, thinking about room placement and intended use, and flow through the house. Flow includes travel between rooms and bathrooms, where groceries will arrive to kitchen and keeping toilets away from or airlocked from kitchen/dining areas.

Glow Design Group, kitchen

The difficulty of this design was the narrow block, which was off title, and the neighbouring yards which were small in places, and could not be further overshadowed. North was in a difficult position to achieve minimal overshadowing of the yards nearby.

Glow Design Group, staircase

Victorian houses are elevated. They are placed on stumps and generally there is 400mm until ground level. To keep the house low where the single storey meets the double storey I used a concrete slab, allowing a step down and giving the ability to retain higher ceilings, whilst keeping the house low. This was also assisted by lowering the springing heights, the height of the roof upstairs. I used a cathedral ceiling to add space to the lower space giving a roomy feeling.

Glow Design Group, bedroom

Williamstown is a historic part of Melbourne, it was the first developed area, but the settlement moved to better water supplies from the Yarra. Working in with the streetscape means keeping the double storey less visible from the street. It is possible to be more adventurous to the rear, but by having a link between the old and new which differentiates the styles.

Glow Design Group, bathroom

The end result is an extension that breathes new life into the house. The clients were very hands on and came away very pleased with the result. I was very pleased with the quality of Buildcraft Homes and their various trades. SV electrical also did a fine job of course.

Double Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne 4

Concrete and Wood Summer House in South Iceland

The summer house stands on a ridge by a deep and rugged gulley, surrounded by awe-inspiring scenery; a panoramic view over a lake towards a distant mountain range in the north, a steep rock face beyond the gulley to the east, and diverse mountain ranges to the south and west.

Maison Noire – Duplex Apartment for a French Family / Rosko Design

Maison Noire is a duplex apartment for a small French family combined a great love of authors to the traditional style and modern non-trivial...

An Elegant Residence Purifying Your Mind / AD Architecture

The project is located in a high-end residential community. In spite of the “high-end” positioning of the project, AD Architecture still endowed it with artistic features. Through feeling the beauty of pureness and quietness in space, the Studio created an elegant residence that purifies and eases people’s mind.

Abaca Apartment Complex in San Francisco / Studio O+A

Abaca is the plant that produces the fiber used in making rope. In 1856 the Tubbs Cordage Company began manufacturing rope in San Francisco and with its neighbors, Hazard Gunpowder Company and Union Ironworks, defined the industrial character of its neighborhood.

Family Hallways / Tal Goldsmith Fish Design Studio

On this project we chose to give special attention to hallways. While bedrooms and living rooms are always getting careful treatment in design, hallways and corridors are many times left untouched ...

Related Articles