Villarroel Apartment in Barcelona / Raul Sanchez Architects

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects

Architects: Raul Sanchez Architects
Project: Villarroel Apartment
Location: Barcelona, Spain
Area: 90 sqm
Year 2017
Photography: Jose Hevia

From its current state, an unattractive distribution and complete lack of functionality, the project picks up from what the client explains is his way of life to create a completely renovated interior.

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 1

Starting from the building’s construction and structural constraints in which the Villarroel apartment is inserted, based on load-bearing walls with a clear and defined bay structure, the project proposes three large program blocks: a first access-related block, where the entrance, the guest bathroom (from which you access the laundry room) and the guest bedroom are located; a second block housing the master bedroom and the adjoining walk-in closet and bathroom; and a third block that is a single large space where we find the kitchen, the dining room and the living room, and which, in turn, acts as a swivel joint between the two other blocks.

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 2

Each of these blocks includes a service space and a living space, and the relationship established between these two spaces is based on a change of material code, suggesting an intangible separation of planes. Service spaces are covered in gray materials, whether stucco or wall and ceiling paint, stoneware floors, and granite or microcement on impervious surfaces. By contrast, living spaces are completely white with parquet floors. Thus, it is the material code that establishes the position of each function, even when the rooms are completely open and communicated, as in the case of the living room-kitchen-dining room. In the master bedroom, the separation with the walk-in-closet-bathroom is achieved with the same material code in the same intangible plane, which extends through the kitchen-dining-living space through the load bearing wall, and with two iron and textured glass sliding doors, lacquered in gray, and placed to provide greater privacy but without segregating the space, since these sliding doors do not touch the ceiling. The guest bedroom and bathroom each has its own independent access, but they are connected to facilitate their use en suite.

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 3

The circulation areas have suggested rather than materialized paths. An axis connects the entrance with the balcony, but this axis first blends into the entrance hall configuration in a large closet with flush doors and later disappears when it reaches the kitchen-dining space. The door to the lobby is twins with the door to the balcony, and the width of the lobby is repeated in the turn of the black lacquered wooden bench on the balcony, so that the axis of circulation is indicated, but without the need to build a corridor. Even the balcony’s ceramic tile changes direction following this blurred corridor.

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 4

The relationship between the living room and the balcony is achieved through two large black-lacquered sliding windows, this color used to introduce a new space, the balcony. They are placed above a bench that extends in the same way in and out doors, so that when the windows are open, the balcony and the living room are closely connected; or when closed, they act as bench, table, bookshelf … on both sides. Glass of different transparency and texture combines to blur a less than attractive interior patio.

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 5

In summary, from the client’s predetermined conventional organization, the Villarroel apartment proposes adding layers of complexity to the interior experience of the house, adding ambiguity to the classic labels of each room, as well as to the way they relate to each other, so that all this will eventually translate into greater spatial richness.

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 6

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 7

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 8

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 9

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 10

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 11

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 15

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 12

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 13

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 16

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 14

Villarroel Apartment in Barcelona, Raul Sanchez Architects 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Slot Residence by Feldman Architecture

The 180 degree cross canyon views of the Foothills Open Space Preserve to the west of the Slot Residence site served as inspiration for the design, orientation, and focus of the home ...

A Refined Wallpaper – Able to Turn Your Room in an Artistical Space

A refined wallpaper is definitely able to turn your room in an artistical space, full of charm and attractive colours. This can be demonstrated by Harlequin Company which has an eclectic portfolio of accessories for home, offering style, warmth and glamour.

Loft 002 – Rad Design Project in the King West Neighborhood from Toronto

Loft 002 is a project made by Rad Design studio in the King West Area neighborhood from Toronto, Canada. The residence with an area...

IT Office: Industrial Style Interiors Designed by Ezzo Design

This IT office belongs to , a web development company based in Timisoara, Romania. Creative interiors, warm and comfortable, have been designed in industrial style by...