Cuernavaca House in Austin, Texas / Alterstudio Architecture

Cuernavaca House in Austin, Texas

Architects: Alterstudio Architecture LLP
Project: Cuernavaca House
Location: Austin, Texas
Photographers: Casey Dunn
Text by Alterstudio Architecture

The Cuernavaca house is the latest installment in an evolving constructed landscape on a two-acre family compound that is shared by the client and her sister. Nestled in a wooded lot, the home forms an ensemble with an existing pool house. The latter’s board-formed concrete walls establish the material basis for the new residence, which is home to a family of five and includes two home offices.

Cuernavaca House in Austin, Texas 1

The Cuernavaca house features a restrained vocabulary of rift sawn oak, mill finished steel, galvanized metal panels, and concrete—that alternates in orientation (between vertical and horizontal) and pattern (among board-formed, sand blasted, and bush-hammered). Taken together, these materials create an environment rich in texture and animated by sun and shade over the course of a day.

Cuernavaca House in Austin, Texas 2
The Cuernavaca house slips between the existing pool house and a magnificent live oak, defining discrete terrains on white oak ceiling defines the more intimate spaces within the property. Long views are established: east to the limestone shelf of the Colorado River; north to a rolling meadow; west to a grove of oaks and the shared pool house.

Cuernavaca House in Austin, Texas 3

A 22-foot tall porch, with an outdoor fireplace, provides an outdoor family room; a second-floor roof deck affords constant breezes and stunning views to the limestone cliffs. Aligned with these natural features, the house welcomes engagement with circumstances of this particular landscape as the owners move through their home; further, the house provides a sense of the entire property in incidental moments.

Cuernavaca House in Austin, Texas 4

Inside, dramatic vistas are omnipresent, and the house is alive with activity. The raw texture of the concrete is presented against finely detailed walnut millwork and custom site-glazed window walls, which are framed with rift-sawn white oak and steel to form flitch plate mullions.

Cuernavaca House in Austin, Texas 5

A meandering an open plan. Moreover, rich walnut cabinetry, book-matched statuary countertops, monolithic limestone vanities, and delicate timber screens provide a point of stasis against the ubiquitous and dynamic circumstances of place.

Cuernavaca House in Austin, Texas 6

Cuernavaca House in Austin, Texas 7

Cuernavaca House in Austin, Texas 8

Cuernavaca House in Austin, Texas 9

Cuernavaca House in Austin, Texas 10

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Townhouse Studios by Granit 9

Townhouse Studios / Granit Architecture and Interiors

Townhouse Studios project was recently completed by Granit Architecture and Interiors, a London architecture and interior design practice. From the architect: The site was Virgin’s famous Townhouse...

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa

JUMA Architects transformed a typical 1976 bungalow into a contemporary Belgium villa with a pleasant holiday feeling. Nothing remains of the original layout. The changes...
Campbell Street House, Multi Residential Architecture and Vertical Living

Campbell Street House, Multi Residential Architecture and Vertical Living

Campbell Street House is a study in pushing multi residential architecture and vertical living to the limits. The dwelling lot sizes are 4m in width and 9m in length, 36m2 in total per dwelling, or 72m2 total site area.

Hillside House by Tim Cuppett Architects

Austin architect Tim Cuppett recently designed the Hillside house in South Austin that conquered the problem of the two homeowners’ divergent tastes.
Portuguese Traditional House Adapted by Paulo Martins for Weekend Getaways

Portuguese Traditional House Adapted by Paulo Martins for Weekend Getaways

With the original outline, the only change was in the existing stairwells, through the usage of weathering steel e dimensioning its usage according to the visual weight in order to hierarchize the absence of mass.

More Articles Like This