Lake House Völs in South Tyrol: On to New Horizons

- Advertisement -

Lake House Völs: On to New Horizons

Project: Lake House Völs
Architects: noa network of architecture
Location: Fiè allo Sciliar, South Tyrol, Italy
Completion: August 2019
Area: 120 m2
Text by Barbara Jahn-Rösel
Photographs Alex Filz

It was the famed jump into the deep end: at the idyllic Völser Weiher lake in South Tyrol, noa* merged a modern design concept with well-loved tradition to deliver architecture that works in harmony with nature.

Lake House Völs: On to New Horizons

Amid a spectacular mountain backdrop lined with lush green pine forests, the Völser Weiher lake lies over 1,000 meters above sea level. The idyll here is palpable: a scenic nature reserve that offers year-round visitors space for relaxation and leisure. noa* was commissioned by the municipality of Völs to build a small, attractive swimming hut with attached public changing rooms and sanitary facilities that would complement the scenic setting.
Too small and no longer fit for purpose, the existing old kiosk was getting on in years and was lacking proper accessible facilities for the disabled. The popular destination for outdoor excursions, particularly amongst the locals, whether a refreshing swim in summer or ice skating in winter, was to be given a fresh, contemporary makeover. The old facility was demolished to create space for a new chapter in which architecture could combine with its surroundings in a harmonious whole.

Lake House Völs: On to New Horizons

Extending a warm welcome
To keep the facility’s scale discreet and small in order to blend in with its special surroundings, noa* designed two compact structures with a restrained cubature that are connected along a transverse axis.
The main building, a new snack-bar with a classic saddle roof, contains a part closed, part open kitchen and counter where food and drinks are served. It expands into an open loggia and terrace, with sweeping views over the lake and newly designed bathing area.
The transverse axis that connects the two buildings is defined by an open recess with a wooden folding element. The recess functions as second counter where bathers, pedestrians, and cyclists can purchase small refreshments, ice cream, and food. The recess also acts a clever partition, so the loggia and terrace area can be kept comfortably quiet, while simultaneously enabling quick and easy self-service for guests.

recreational facility, noa network of architecture

Creating places
The second building structure is a separate cube connected to the snack-bar, which is dedicated to its public function and together with the main building forms a tight ensemble both architecturally and functionally.
It is here that the sanitary facilities meet accessibility requirements and provide changing rooms for enthusiastic leisure athletes such as swimmers or ice skaters. In the facilities’ centre, there is a small open atrium with changing rooms for guests and lockers specially made by local craft businesses. The atrium offers a glimpse of the skyline to signal an inviting welcome for bathers and hikers. In these public accessible premises, a robust resin trowel technology was selected that can both withstand the wear and tear of skates as well as ensure safety on a wet floor. To blend in with the natural environment, the architects’ interior design focuses on a strong visual harmonization between the indoors and outdoors. Green was chosen as the base colour for the floor, walls and ceiling, with different shades helping to create an ambience of flowing continuation of nature.

Lake House Völs: On to New Horizons

Becoming one
The floor and vertical surfaces add another unique feature to the Lake House Völs: to plant the architecture firmly within its’ location, noa* incorporated a traditional South Tyrolean lace pattern into the resin filler. The motifs were briefly pressed into the damp resin and quickly removed to create an irregular, three-dimensional effect. These 3D patterns, sometimes more, and sometimes less readily apparent, add a special visual flair and a touch of spontaneity. While the main building exudes a characteristic presence and is roughly equal in size to the old structure, noa* created a concept in which the other volume takes a back seat optically. The wooden frame construction along the transverse axis, which connects the two facility buildings, also acts as a support structure for climbing plants. Within a few months, the planned fast-growing jasmine will envelop the changing rooms in natural, green foliage. When viewed from the lake, the greenery will make the building disappear into its’ surroundings.

Lake House Völs: On to New Horizons

Participate
The ensemble lies in a unique natural landscape and offers beautifully framed perspectives of views of the lake, forest and mountain. The specially selected, untreated larch wood facade will be left to its natural fate – slowly changing as it’s exposed to the elements over time. The newly built bathing jetties, made with wood from the surrounding forests, branch out and dissolve into the lake, guiding visitors from the buildings into the water.
Meanwhile, the less-than-conspicuous architecture highlights the flora, giving it space to gently insert itself. Every element of the Lake House Völs project demonstrates noa’s* commitment to handling natural environments responsibly and with care while remaining true to their architectural standards. Between the freshly laid row of reed and the new area for children, the contemporary design creates space for nature lovers to soak up the serenity in a rendezvous with nature.

plan

Lake House Völs: On to New Horizons

recreational facility, noa network of architecture

bathroom, noa network of architecture

bathroom, noa network of architecture

Lake House Völs: On to New Horizons

- Advertisement -

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

New Office for King: “The Kingdom” inspired by 200 games

The gaming company King - the creator of "Candy Crush Saga" - has appealed to Adolfsson & Partners AB in Stockholm, Sweden, to develop...

California Coastal Retreat Designed According to Indian Building Principles of Sthapatya Veda

This California Coastal Retreat was originally built completely off the grid. Today, a connection to the grid exists, but the entire property is primarily serviced by a large solar array, and conservation of natural resources remains very important to the family.

Hyatt Regency Beijing Shiyuan / CL3 Architects Limited

Hyatt Regency Beijing Shiyuan is designed to create a green life living, blending into nature in order to obtain the sensation experience of living surrounded by the mountain, river, lake, wild birds and flowers.

Chic Apartment in Upper West Side, New York

Located in one of the most vibrant areas of the Upper West Side, New York, this chic apartment features a spacious living area, 3 bedrooms and 2 bathrooms.

Oriental house whose architecture and design evokes the Mediterranean

Istanbul-based Ofist Studio has designed Y House, located in Gölköy, Bodrum, Turkey. Interiors of this oriental house evokes local culture and the Mediterranean. Description by...

First Office Space for Condé Nast Entertainment Features a Rustic and Industrial Aesthetic

The three-story, 83,000 square foot design is the first office space for Condé Nast Entertainment, one of the fastest-growing divisions of Condé Nast.

Santa Maria House / Lineastudio Arquiteturas

Overlooking the hills that surround the city of Santa Maria, the residence of contemporary character explores the materiality and takes advantage of visuals and the solar orientation. The plants of the floors are functional with large rooms that open outwards, ensuring maximum use of natural lighting and ventilation.

Bangalore Courtyard House / Architecture Paradigm

Bangalore Courtyard House is a private residence designed by Architecture Paradigm, a studio established in the year 1996 by Manoj Ladhad, Sandeep J and...

Marine Parade House – Cedar-Clad Home by Dorrington Atcheson Architects

Marine Parade House is a single-family house renovated and expanded by Auckland-based Dorrington Atcheson Architects. Project description: Built in the 1970s, this cedar-clad home with...

Modern 60’s Renovated House, Tel Aviv / Broides Architects

A house from the 1960s designed originally by Noy Pedro Architects was purchased and used by its owners as a home office. The building was extensively renovated while maintaining the original design.

Contemporary Smart Home with Integrated Sustainable Solutions

W.I.N.D. House is a contemporary smart home designed by Amsterdam-based UNStudio. Description by UNStudio: The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated...