Residential ArchitectureHousesWaterfront Modern Vacation House / Prentiss Balance Wickline Architects

Waterfront Modern Vacation House / Prentiss Balance Wickline Architects

Waterfront Modern Vacation House

Architects: Prentiss Balance Wickline Architects
Project: The Coyle – Modern Vacation House
Location: Quilcene, Washington, United States
Area: 1700 square feet
Photography: Alexander Canaria and Taylor Proctor

Located on a long peninsula extending south into Hood Canal, this modern vacation house for a Seattle family draws inspiration from its site and the owner’s Danish roots. Using the clean, economical forms and materials of the classic Danish sommerhus as a starting point, the program is separated into three gabled structures whose composition carefully integrates with the site and maximizes its two distinct views. The simple forms, clad in dark stained cedar, sit quietly in the landscape, straddling the transition between dense Douglas fir and a small meadow that falls abruptly to the water.

Waterfront Modern Vacation House 1

The main public and private functions are split into two offset volumes joined by a common entry. The buildings are turned relative to one another to provide a spacious entry and orient the primary rooms to specific views. A series of French doors off the living room open the space entirely to the exterior and present an expansive southern view of Hood Canal. The master bedroom is pushed to the west edge of the meadow to provide a more intimate view of the Olympic Mountains and the adjacent harbor, lightly filtered by the trunks of neighboring firs. The site’s original structure was moved a modest distance from the new buildings, oriented to the broad southern view and remodeled to serve as a bunk house, further defining the entrance to the site while enclosing the edge of the meadow.

Waterfront Modern Vacation House 2

Embracing the quiet modesty of its Danish progenitor, the interior detailing of the house is clean and economical with minimal trim and a lightness that stands in direct contrast to the exterior. White walls, pine floors and wood windows and doors create a warm tone within the airy, vaulted spaces, while discreet darker elements such as collar ties, countertops and light fixtures are used to visually tie the interior to the more muted exterior. Cost-effective French doors open the primary rooms to the exterior, extending the space onto adjacent decks and the meadow beyond. A narrow floor plan and numerous operable windows provide generous natural ventilation and daylighting.

Waterfront Modern Vacation House 3

This project exemplifies an architect’s ability to blend the desires of the client with the opportunities and constraints inherent in a site and budget to create a cohesive and cost-effective vacation home. It is a warm and comfortable house that integrates gracefully with its place while creating a meaningful connection to its sweeping and varied landscape.

Waterfront Modern Vacation House 4

Waterfront Modern Vacation House 5

Waterfront Modern Vacation House 6

Waterfront Modern Vacation House 7

Waterfront Modern Vacation House 8

Waterfront Modern Vacation House 9

Waterfront Modern Vacation House 10

Waterfront Modern Vacation House 11

Waterfront Modern Vacation House 12

Waterfront Modern Vacation House 13

Waterfront Modern Vacation House 14

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects

Located on a 40-acre site at the base of the Teton Range in northwest Wyoming, this 6,500-square-foot house is situated atop a gently sloping knoll inhabited by a mature aspen grove. The Crescent house is situated to take advantage of panoramic views of the mountain range and a framed view of the Grand Teton is visible through an opening in the trees.

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The “ Explanada Reform ” arose from the need to adapt space and interior design to the changes experienced between differing generations, evolving and creating, bringing about as a result a new home.

Two Slim Semi-Detached Dwellings

Just to the east of the Cedarvale Ravine, behind the bustling Forest Hill Village on Spadina Road in Toronto, are the Relmar Houses; two slim semi-detached dwellings squeezed into a narrow lot originally occupied by a single family home.

Upgrades for a Grown Up Household

With this project, we wanted to create a space that was beautiful, referenced the history of this gorgeous Brooklyn brownstone, and fit the needs of our clients, a modern, busy family.

Englefield House – Refurbishment of a Victorian House

Englefield House is a Victorian house completely renovated by Droo Projects,  a multidisciplinary design practice founded in 2011 by Amrita Mahindroo. From Dingy Bedsits to a Luxury...

Related Articles