Residential ArchitectureHousesWest Seattle House by Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

Project: West Seattle House
Architecture: Paul Michael Davis Architects PLLC
Contractor: Bakstad Construction
Structural: Dan Tyrrell, P. E.
Location: Seattle, Washington, USA
Area: 3800 SF
Photography: Sarah Flotard

Located in Seattle’s lively West Seattle Junction neighborhood, Dalen Bakstad of Bakstad Construction approached Paul Michael Davis Architects to design a new, single-family contemporary house with a lower level ADU on a previously undeveloped corner lot. Using an existing set of plans the clients had put together, the design team reorganized the plans into a simple linear 3,800 sf home. Two volumes were carved away from the west-facing front of the house. One of these served as a covered entry, and the other as a large volume adding sculptural depth to the facade. These two carved away areas were treated as softer spaces in between inside and outside. As such, they have a more precious siding such as redwood, which will be sheltered from the weather, and provide a contrast with the “hard” gray shell. Inside the furnishings are a mix of modern and eclectic throughout the home’s three stories.

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

living room, Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

kitchen, Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

bedroom, Paul Michael Davis Architects

bathroom, Paul Michael Davis Architects

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

Green Lake Residence by Coates Design Architects

This was a remodel on a spec home that was already under construction, with the goal of customizing the existing plans to better match the owner’s needs.

Timber Garden Pavilion / Black Line One Architecture Studio

Black Line One Architecture Studio has designed this timber garden pavilion in Melbourne, in a garden of olive trees. This compact addition forms a new...

Altstadthotel Weisses Kreuz: Rendezvous with Mozart

The Altstadthotel Weisses Kreuz in Innsbruck's city centre invites its guests to indulge in a refreshing and colourful journey through time with 48 new rooms and suites, where noa* has created the perfect setting.

Bredeney House by Alexander Brenner Architects

The Bredeney House with its generous driveway in an open, semi-public front garden, however, takes reference from the partly still existing 1960s houses. A separation from the public space is only achieved by the level of the house itself.

North Toronto Renovation by ASQUITH Architecture

This renovation to a house in the Bedford Park neighbourhood of Toronto dismantled and re-created a main floor to create an entirely open concept space for a family of four.

Related Articles