Residential ArchitectureApartmentsApartment 077 in the Old Town of Prague

Apartment 077 in the Old Town of Prague

077 Apartment in the Old Town of Prague

Project: Apartment 077
Studio: Lenka Míková architekti
Author: Lenka Míková, principal architect
Co-author: Martin Surovec
Project location: Prague, Czech Republic
Completion year: 2021
Usable Floor Area: 254 m2
Photographer: BoysPlayNice

The generous space asked for a generous approach. The apartment 077 is located in the Old Town of Prague and with its 250 sqm extends on a full floor of a refurbished residential building from late 1920’s. The architecture of the building suggests a stylistic shift from art deco to early functionalism, which became the inspiration for our interior concept. It is based on timeless materials, refined details and a lot of bespoke and in-built furniture. The aim as well as the brief was to provide unpretentious, almost minimalistic contemporary living, striving for simplicity while offering a diversity of atmosphere and experience.

077 Apartment in the Old Town of Prague

077 Apartment in the Old Town of Prague

The main welcome is just the clean architectural space itself filled with daylight, while at the second glance, the interior offers moments of surprise and discovery – like an advent chocolate calendar, where opening some doors leads each time to a different taste or mood… here a new materiality can be revealed – like a dark veneer wardrobe, a brass-clad bar or a whole red powder room.

077 Apartment in the Old Town of Prague

077 Apartment in the Old Town of Prague

The layout of the apartment 077 is divided into three zones according to their use and intimacy. The main living area directly connected with an entry hallway represents the “social” zone. It is conceived as a light open space with large windows along the street facade, providing a relaxed feeling with soft edges and hues. On one side it is defined by a furniture wall with a fireplace, bookshelf, a hidden TV and bar, behind which the space continues to an office. On the other side it follows into a kitchen corner separated by a glass partition with sliding doors. A black kitchen counter creates a counterpart to the fireplace cladding, while a wooden counter makes a twin brother to the large bespoke dining table.

077 Apartment in the Old Town of Prague

The “private” zone with bedrooms is located at the rear façade and has a more intimate character. The third “threshold” zone lies in between these two and consists of corridors and bathrooms, each with a distinct character. A dark grey corridor leads to guest and kids bedrooms and to a blue guest bathroom, that is also accessible through from the office. The colour of the corridors continues into bedrooms, integrating doors and in-built closets. In the master suite it has a lighter grey tone and wraps most of the bedroom with a wall cladding and an adjacent walk-in closet. The master bathroom has a light beige mood and enjoys daylight through a translucent glazing to the closet.

077 Apartment in the Old Town of Prague

077 Apartment in the Old Town of Prague

The project plays with variety of materials and colours and their (sometimes bold) that create specific interrelationships and enhance the diversity of experience. The solid wood floor of dyed oak runs through all living areas as a unifying soft texture. Its French pattern is continued in the stone floor in the kitchen with custom-cut stone tiles. The interior features altogether six different kinds of stones (four types of marble, black granite and red travertine) and also a precious root veneer and brass as specific accents.

bedroom

077 Apartment in the Old Town of Prague

The interior consists of many bespoke components, like all in-built furniture including washbasins, window sills, the kitchen, the large dining table and small side-tables made of the stone leftovers. We also invited Studio Dechem to collaborate on the lighting of the living area which resulted into a bespoke set of lights they designed and produced – surface lights above the sofa, suspended lights above the dining table, a brass bar above the kitchen counter and wall fixtures in the hallway, plus a little glass cabinet handle as the icing on the cake.

bathroom

Materials
black granit – fireplace caldding, kitchen desktop and flooring
Carrara marble – bespoke shelves and window sills
Calacatta Gold marble – bespoke washbasin in guest bathroom
brown Emperador marble – guest bathroom floor, shelving and part of desktop in the kitchen counter
beige Onicatta marble – master bathroom floor, cladding and bespoke washbasin
red Travertine – powder room floor and bespoke washbasin
solid dyed oak parquets – floor in all rooms
dark oak veneer – bespoke dining table and kitchen counter, inside of wardrobes
root veneer – bespoke shelves in office and bespoke side tables at master bedroom
MDF + lacquer – lacquered doors of bespoke in-built furniture and wall cladding
brass – inside of hidden bar, bespoke closet handles, door handles, lighting fixtures

Products and Brands
modular sofa Mags — Hay\www.hay.dk
dining chairs Betty — &Tradition\www.andtradition.com
bedroom chair Beetle — Gubi\www.gubi.com
toilets — Catalano\www.catalano.it
bathroom faucets D35 — Ritmonio\www.ritmonio.it
electric switches and sockets E12 flat — Gira\www.gira.cz
glass partition Digero — Dorsis\www.dorsis.cz
recessed lights in ceiling Kap — Flos\www.flos.com
wall lights in masterbedroom AJ — Louis Poulsen\www.louispoulsen.com
ceiling lights in masterbedroom Molecola — Il Fanale\www.ilfanale.com

bathroom

bedroom

home office

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

A monochromatic house that is recessed and hidden behind the continuous concrete wall. This wall becomes a part of the interior by creating the grey wall through the entire apartment and becomes a limit between common spaces and nature.

Sawmill Retreat / Olson Kundig Architects

Architects: Olson Kundig Architects Project: Sawmill Retreat Location: Tehachapi, California, USA Photography: Kevin Scott Sawmill Retreat by Olson Kundig Architects is a winner in the 2017 AIA Housing...

Waverly Place Loft in Manhattan by GRADE

Influenced by coveted Italian villas and the clients collection of Asian artifacts, the Waverly Place Loft combines an eclectic mix of antiques with textured, classically-inspired materials including oil rubbed bronze finishings, rich wood ceilings and limestone floors cleverly shaped to resemble ceramic tiles.

Related Articles