facebook

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects

Architects: Barker Associates Architecture Office – BAAO Architects (previously BFDO Architects)
Project: Wood Frame Townhouse Renovation
Principal: Alexandra Barker, AIA
Project Manager: Ryan Griffin
Location: Brooklyn, New York, United States
Year 2017
Photographer: Francis Dzikowski / OTTO
Text by BAAO Architects

This 20-foot-wide wood frame townhouse, located at the end of a row along a narrow side yard, had existing front and rear extensions. The building volume was selectively manipulated—in some cases through addition, in others through subtraction—to improve room sizes, sequences and adjacencies. Generously sized skylights, window walls and glazed corners were employed to make the most of available natural light.

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 1

The front extension was carved away at the corner to create a covered front porch, wraparound window and mudroom. The rotation of the front door—now perpendicular to the street—attenuates the entry sequence (meaning the visitor doesn’t enter directly into the main volume, as in a typical row house). To open up the exposed wall to available light, the stairs were relocated to the party wall. Instead of a straight run, the stairs take a ninety-degree turn and are lit from above, by a large skylight. The corners of the living room and dining rooms were eroded to bring light in and extend views diagonally.

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 2

The rear extension was widened to about 15 feet to create a generous mahogany-paneled kitchen with an island, pantry and home office nook. A deck off the kitchen extends the materiality of the interior living spaces out into the yard. Upstairs, the master suite is located at the front and insulated from the bustle of the house by an airlock of two parallel pocket doors. A windowed walk-in closet, sky-lit bathroom and west-facing glazed wall bring lots of light inside. In the back, corner-wrapping windows take advantage of the open skies behind the house to bring generous amounts of light into the children’s bedrooms. White oak, used for floors, stairs and built-in shelving and cabinets throughout the house, keep the palette pale and neutral.

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 3

In the bathrooms, oak elements mix with cement tile and ceramic mosaics in blue and white. In the basement, which is set up as a family room and equipment storage space, vinyl tiles in a graphic pattern provide visual interest. Outside, tongue and groove white cedar siding, paired with integrated fencing and planters, creates crisp square corners. Rectangles of gray stain wrap the corners and insets to emphasize the volumetric shifts in the facade.

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 4

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 5

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 6

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 7

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 8

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 9

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 10

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 11

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 12

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 13

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 14

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 15

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 17

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 18

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

TV House is Made Up by Different Volumes Centered Around a Green Space

TV House is a single-family home designed by Bruno Vanbesien Architects in Eseene, Belgium.  Description by Bruno Vanbesien Architects: The client initially dreamt of a house made up...

LEED Platinum House Designed by Fleetwood Fernandez Architects in Santa Monica

The design of this 5,600 square foot single family home in Santa Monica was rooted in a keen awareness of site and landscape and a dedication to sustainable architecture. Designed as a linear sequence, the house unfolds as a series of spaces that are completely open to the landscape.

Martina House: Traditional Farmhouse Converted into a Contemporary Home

The house plan harmony is guaranteed by the subdivision of the space into three bands. The most convivial one, facing south, overlooks the fields getting lost in the panorama of the lake. A more technical intermediate band houses the kitchen, the courtesy service and the pantry.

Looker Office in Santa Cruz, California

Fully surrounding the entire Looker office space is a surf tropical terrace, complete with eating, lounge, and game areas. This multi-functional space provides a retreat for staff to engage in both work and play, while enjoying the picturesque Santa Cruz scenery.

CD Pool House – Simple Yet Elegant Space for Relaxation / Marc Merckx Interiors

CD Pool House is a simple yet elegant space designed by Belgian designer Marc Merckx. Project description: The structure’s defining feature is its sleek, dark...

Minimal and Loft Style for a Young Family with a Son

The team of designers of Zooi studio has realized a project of flats in minimal and loft style suitable for a young family with a son aged 10.