Residential ArchitectureHousesWood Structure Inside Stone Walls / Corpo Atelier

Wood Structure Inside Stone Walls / Corpo Atelier

Wood Structure Inside Stone Walls

Architects: Corpo Atelier / Filipe Paixão
Project: Wood Structure Inside Stone Walls / Single House Refurbishment
Location: Sernancelhe, Portugal
Photography: Ricardo Oliveira Alves

Architecture studio Corpo Atelier has renovated and restructured an old stone outbuilding in a rural area of northern Portugal, adding a bulky wood structure behind its thick masonry walls.

From the architect: Four thick stone walls are the remaining elements of an ancient rural house. Like a box open to the sky, these walls enclose a volume that is no longer divided in two levels, but presents its real volumetric potential.

Wood Structure Inside Stone Walls 1

A traditional pitched roof is placed to cover the top of the box. Inside, the wood structure that supports it is expanded vertically, trespassing the house in all its dimension, both dividing and hierarchizing the space.

Wood Structure Inside Stone Walls 2

The habitable areas then occupy the interstices of this clearly defined geometry of wood pillars and beams. Private spaces that require enclosure and intimacy – such as bedrooms and bathrooms – take place in three independent volumes embedded in the structure, hanging from the roof. The social areas occur at the groundfloor, organized around the pillars, emphasizing a sense of functional and visual continuity.

Wood Structure Inside Stone Walls 16

Wood Structure Inside Stone Walls 3

Wood Structure Inside Stone Walls 5

Wood Structure Inside Stone Walls 11

Wood Structure Inside Stone Walls 7

Wood Structure Inside Stone Walls 10

Wood Structure Inside Stone Walls 12

Wood Structure Inside Stone Walls 14

Wood Structure Inside Stone Walls 18

Wood Structure Inside Stone Walls 19

Wood Structure Inside Stone Walls 21

Subscribe to our newsletter

Rodrigues House, Buenos Aires / Luciano Kruk

Rodríguez House is located in La Esperanza, a gated community halfway between Pilar and General Rodríguez. This rural urbanization’s great lots are surrounded by polo clubs. Its streets, made out of compact calcrete and crushed stone, are configured in accordance with the area’s longstanding woods.

Pop Up Box & Food Corner – Convertible Retail Space That Offers a Customizable Presentation Area

Pop Up Box & Food Corner is a multifunctional system designed by German studio Dittel Architekten. Description by Dittel: The Pop Up Box is a...

Lafayette Loft in New York / Lang Architecture

The Lafayette Loft project is a 4,000 SF full floor loft with 4 solar exposures. All existing walls were removed, making way for a...

Hill Terrace House, Singapore by Atelier M+A

Hill Terrace House is a terrace house for a family of 3 generations located in the east coast area of Singapore. Situated on the high point of the hilly neighbourhood, the sloping terrain of the site allows for a unique 'basement' level that enjoys an open rear garden with views.

The Nieuw Apartment / Jurjen van Hulzen of the Nieuw and Ibiza Interiors

Well located in the city of Amsterdam, on the splendid canal the Prinsengracht, on the corner of the famous ‘nine streets’ the Nieuw apartment creates a nice and peaceful space to disconnect from the busy city.

Recommended Stories