Residential ArchitectureHousesInvermay House - Wooden Facade Brings Warmth and Naturalness

Invermay House – Wooden Facade Brings Warmth and Naturalness

Wooden facade brings warmth and naturalness Invermay House (1)

Project: Invermay House
Architects: Moloney Architects
Builders: Spence Construction
Location: Invermay, Victoria, Australia
Year: 2015
Size: 344m2
Photo Credits: Michael Kai
Winner – 2015 Australian Timber Design Award

Invermay House is a residential project developed by Moloney Architects, architecture studio founded by Mick and Jules Moloney in 2007. This family home is located in the rural area near the city of Ballarat, Victoria, Australia.

Wooden facade -Invermay House, Ballarat, Australia

The brief for this family home on a large sloping site near Ballarat required the framing of south facing views whilst maximising north light. Living spaces on the ground floor engage directly with the outdoor and landscape spaces, whilst the upstairs bedrooms have views into the surrounding tree canopies. The cantilevered form sets up a dramatic view over Ballarat, and is oriented east-west to provide every room with access to north light.

Both the clients and the architects wanted to locate the living spaces on the ground floor to allow the space to connect with the surrounding landscape. Cantilevering part of the house allowed us to maintain this landscape connection, but at the same time extended outwards to capture the view.

Invermay House by Moloney Architects, Ballarat, Victoria, Australia The form is a simple linear block, divided internally into a series of horizontally and vertically connected open spaces. The envelope (wooden facade) uses  naturally fire resistant spotted gum cladding, insulated in-situ concrete panels, and split-face concrete block to suit the site’s BAL29 bushfire rating. The cladding will be left to weather, reflecting the greys of the surrounding bush.

Wood and concrete -Invermay House

By grouping windows horizontally and vertically, the facade composition references the internal spatial arrangements. The external materials were chosen to reflect the colours of the surrounding bush and compliment the rawness of the rocky landscape. The Invermay house is located in a bushfire prone area which dictated the use of naturally fire resistant timbers (Spotted Gum cladding and Blackbutt for the window frames & batten shade screens).

The house uses off-form concrete wall and split face concrete block as a way of anchoring the mass to the hillside. This heaviness provides contrast to the timber and glass elements making them seem lighter in comparison.

Wooden facade brings warmth and naturalness

Invermay House -residential project by Moloney Architects, Ballarat, Victoria

Invermay House by Moloney Architects - interiors

Wood brings warmth - Invermay House, Ballarat

Wood brings warmth and naturalness Invermay House

Stairs Invermay Residence - Moloney Architects

Wood finishes - Invermay House

Invermay House is a residential project by Moloney Architects, Ballarat

Invermay House, Moloney Architects, bathroom

Wooden facade brings warmth -Invermay House - contemporary architecture

Invermay House - modern architecture by Moloney Architects

Extra Room by Studio 3Mark

The extra room is a white prism, white plastered walls and light gray sheet metal roof, on which the black sheet inlays that frame the windows

This Vineyard House Provide Casual Indoor-Outdoor Living Spaces

The plan of the Vineyard house was designed to respond to family living, with public or shared areas on the ground floor and bedrooms above. The master bedroom is separated from the children’s rooms by a bridge spanning the double-height great room that takes up the majority of the lower level.

Outdoor room for a private mid-century residence

Jamie Durie designed this stunning outdoor room for a residence located in Hollywood. Durie Design is a multi-award winning international landscape architecture and design firm...

Apartment in North of Tel-Aviv Gets A Trendy, Eclectic Makeover

This flat, located in one of the most iconic and luxurious residential complexes in the north of Tel-Aviv, was purchased by a couple after many years during which it stood empty.

S Residence: Comfortable, Efficient and Practical Indonesian Home

Standing amongst developer’s standard houses in a cluster of a high-end residential complex, the S Residence aims to bring a new perspective of a modern home, that is comfortable, efficient, and practical yet visually pleasing.

Related Articles