Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Project: Woodnest Treehouses
Architects: Helen&Hard
Team: Siv Helene Stangeland, Reinhard Kropf, Dag Strass, Simon Baumann, Odin Olesen
Timber Construction: Røynstrand
Structural Engineer: Oddvin Myklebust, Nordplan
Location: Odda, Norway
Area: 15m2
Completed 2020
Photo Credits: Sindre Ellingsen
Text by Helen & Hard

The steep forested hillsides around the Hardangerfjord above Odda, is the location of two Woodnest treehouses. The architecture is a specific response to the topography and conditions of the site itself. Inextricably crafted from nature, each treehouse is suspended 5-6m above the forest floor and fastened with a steel collar to the individual trunk of a living pine tree.

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Stemming from the client’s wish to create a unique spatial experience that connects to both the ordinary and extraordinary sensation of climbing and exploring trees, our aim was to create a space that truly embodies what it means to dwell in nature.

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

The journey to the site begins with the 20minute walk from the town of Odda, on the edge of the fjord and up through the forest via a steep winding path. Each treehouse is accessed via a small timber bridge, leading the visitor off the ground, into the structure and up in to the tree.

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

plan 1

At just 15m2, carefully organised inside around the central tree trunk itself are four sleeping places, a bathroom, a kitchen area and a living space. From here one can lookout and experience the vast view out through the trees, down to the fjord below and across towards the mountains beyond.

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

At the very core of the project is the appreciation of timber as a building material. Inspired by the Norwegian cultural traditions of vernacular timber architecture, together with a desire to experiment with the material potential of wood, the architecture is structurally supported by the tree trunk itself, and formed from a series of radial glu-laminated timber ribs. The untreated natural timber shingles encase the volume creating a protective skin around the building, which will weather over time to merge and blend with the natural patina of the surrounding forest.

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Woodnest Treehouses is a project that quietly sits in an extraordinary situation. The architecture aims to allow people to pause and appreciate the smaller details of the natural environments we inhabit; the grain of timber, the daily rhythm of the forest and the sensation of dwelling in nature.

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

plan 2

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

Woodnest Treehouses by Helen & Hard

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

This Small Williamsburg Loft Elegantly Incorporates a Collection of 2,500 Books

This Small Williamsburg Loft Elegantly Incorporates a Collection of 2,500 Books

The client's existing space housed an expansive book collection cluttering both living and leisure spaces. We embraced this as a design opportunity, how to elegantly incorporate the collection into this small Williamsburg loft
Modern Montauk House by Bates Masi Architects

Modern Montauk House by Bates Masi Architects

Montauk, NY, resembles many other small seaside communities. However, it possesses unique characteristics that imprint lasting memories. The weather is unpredictable with banks of heavy fog and gusty winds.
S3 Advertising 13

S3 Advertising by Paramount Interiors / Cardiff

Paramount Interiors have recently completed a new office space for S3 Advertising, a UK-based creative advertising agency. Project description: The brief from S3 Advertising was...
Split-Level Family Home Renovation in South London

Split-Level Family Home Renovation in South London

Tactile House is a beautiful split-level family home in Dulwich, completed in June 2017. The project was for a ground floor rear extension, loft conversion and internal alterations throughout.
Lopez Island Beach Cabin by Graham Baba Architects

Lopez Island Beach Cabin by Graham Baba Architects

Beginning with an outdated 1962 split-level beachfront house, the challenge for this remodel involved the transformation and recycling of the original 1960s split-level house into a home that’s connected to its location.

More Articles Like This