Residential ArchitectureHousesWoodway Residence by Olson Kundig

Woodway Residence by Olson Kundig

Woodway Residence by Olson Kundig

Project: Woodway Residence
Architects: Olso Kundig
Design Principal: Kevin Kudo-King
Architectural Staff: Michael Wright
Project Manager: Jesse Kingsley
Interior Design Suport: Amanda Chenoweth, Laina Navarro
Location: Woodway, Washington
Completed 2020
Text by Olso Kundig

Home to an active family of five, Woodway Residence inhabits a series of planes that float above a restored meadow. Blurred boundaries throughout the home’s glass pavilions allow activity to flow easily between inside and out, fostering and celebrating connections to the surrounding environment. The home’s quiet architectural character respectfully defers to this natural context and allows Woodway Residence to sit lightly on this special site.

Woodway Residence by Olson Kundig

Woodway Residence’s quiet neighborhood-facing side directs the energy of the home toward the landscape. A circular driveway provides ample parking, while an attached garage preserves space for the family to collaborate on projects and work on their unconventional car collection. The tactile Cor-ten steel entry door opens to reveal framed views through the house to the garden beyond, establishing the home as a perch for experiencing the landscape. This central entry sequence opens onto a long circulation spine that links the main gathering pavilion at the north and the more intimate southern bar.

Woodway Residence by Olson Kundig

The main pavilion, anchored by a steel-framed hearth, functions as the heart of Woodway Residence. Here an open kitchen, dining and living room welcomes large and small gatherings and a built-in pizza oven highlights the family’s love of food and entertaining. Extensive glazing frames views to the surrounding meadow, forest and wetlands, while full perimeter clerestory windows further harvest daylight, a precious resource in the Pacific Northwest. Hidden behind panel doors, the main bedroom suite can recede from the activity of the central gathering space while enjoying additional views and access to the site, an oasis within the landscape. Sliding glass doors seamlessly extend the pavilion to a series of decks, terraces, gardens and pathways. Generous roof overhangs allow continuous use of these outdoor living spaces even during the rainy season.

Woodway Residence by Olson Kundig

kitchen, Olson Kundig

Meandering through old growth Douglas firs and cedars, Woodway Residence’s south wing steps down from the main pavilion to follow the site’s gentle slope. West-facing slot windows throughout the central connecting spine capture the site’s dynamic quality of light and display shifting patterns of sun and shadow. The southern pavilion features additional bedrooms opening onto a central den and gathering space, underscoring the importance of family connections. Framed views and direct access to a landscaped patio further the emphasis on indoor/outdoor living established in the main pavilion.

living area, Olson Kundig

“Targeted design choices throughout Woodway Residence allowed us to create something incredibly special on a fairly modest budget. We prioritized items like the glazing and large roof overhangs to create an environment that reflects the way the family lives on the site. Otherwise the home is elegant in its simplicity; no detail is overwrought.”
KEVIN M. KUDO-KING, AIA, LEED AP

living room, Olson Kundig

dining room, Olson Kundig

bathroom, Olson Kundig

Woodway Residence by Olson Kundig

Woodway Residence by Olson Kundig

Woodway Residence by Olson Kundig

Woodway Residence by Olson Kundig

Green Magic Homes Brings Next Generation Sustainable Building Technology

Green Magic Homes, based in Miami, Fl, announces the official launch of their sustainable building technology Worldwide, and the introduction of their dynamic new...

VHRS Vacation House by Broides Architects

The two-level house is situated at the center of the lot, in a manner that each level enjoys a spacious yard. A decorative pool reveals a waterfall facade towards the entrance of the lot and is surrounded by an access ramp leading to the upper level of the house.

Warehouse Conversion by Ashley Isham in Lower Holloway, London

This substantial, light-filled warehouse conversion occupies a significant portion of a former tram shed in lower Holloway. Internal space extends to approximately 4,556 sq...

Stepped Volumes Apartment by Alepreda Architecture

The stepped volumes apartment is a gut renovation of a unit in Prague, Czech Republic. The design process and construction took place during the Pandemic

Lake Placid A-Frame Cabin by Strand Design

Classic meets modern in this refreshing take on the vernacular Northwoods A-frame cabin. Utilizing a variety of steel panels, darkened clapboard and hints of bright natural cedar,

Related Articles